Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Istočno Sarajevo: Niču divlje deponije, odlaže se sve od građevinskog do animalnog otpada

Nemojte propustiti

Inače, ova divlja deponija nalazi se tik uz rezervoar koji vodom snabdijeva lokalno stanovništvo, čime je situacija još opasnija.

Dok su se građani Istočnog Sarajeva i eko aktivisti borili za dovođenje u normalno stanje deponije “Krupačke stijene”, na području ovog grada počele su nicati nove, na kojima se odlaže sve i svašta.

U mjestu Križ, na novom putu Istočno Novo Sarajevo – Jahorina tako se pojavila nova deponija, na koju neodgovorni odlažu otpad od građevinskog do animalnog.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić uputio je ovih dana apel da se zaustavi takvo ponašanje, obećavši da će danas lokalno Komunalno preduzeće “Rad” sanirati ovu deponiju i dovesti je u red, kao i mnoge ranije.

“Saniraće ovu, kao i mnoge ranije i kao što će u narednom periodu sanirati sve postojeće na teritoriji naše opštine, težeći ispunjenju našeg cilja – čiste i lijepe životne sredine. Dragi sugrađani, ovo nije djelo djece, nego neodgovornih i neosvještenih odraslih pojedinaca, koji prirodu smatraju ličnom deponijom i nemaju svijesti o tome kakve posljedice njihovo djelo može izazvati.

Foto: Patria

Zaštita životne sredine kreće od nas samih. Kao i do sada, institucije će nastaviti brinuti o našem Istočnom Novom Sarajevu, jer ovo nije slika Istočnog Novog Sarajeva kakvu želimo vidjeti.

Apelujemo na sve vas da zajedno čuvamo prirodu i zajedno stvaramo zdrav ambijent i lijepu sliku naše opštine, koja će biti ponos i naše djece i budućih naraštaja”, poručio je Katić.

Opštinska uprava će, dodao je, u narednom periodu razviti i plan postavljanja video nadzora na svim spornim lokacijama, kako bi se utvrdilo ko su pojedinci koji su u stanju napraviti ovakvu situaciju i adekvatnog sankcionisanja.

Inače, ova divlja deponija nalazi se tik uz rezervoar koji vodom snabdijeva lokalno stanovništvo, čime je situacija još opasnija.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Schmidt se oglasio zbog neusvajanja odluke o finansiranju izbora: Evo šta je poručio ministrima

Finansiranje izbora je zakonska obaveza Povodom neusvajanja odluka na sjednici Vijeća ministara o osiguravanju novca za izbore oglasio se i...

Možda vas zanima i ovo