Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Istraga.ba tvrdi: Pripadnici Žandarmerije RS-a pokušali upasti u kasarnu Rajlovac kako bi priveli jednog vojnika; Mašović: Nije bilo nasilnog pokušaja ulaska

Nemojte propustiti

Prema informacijama Istrage, pripadnici Žandarmerije su parkirali vozila na ulazu u kasarnu te su na prijavnici tražili da uđu dalje u krug.

Pripadnici Žarndarmerije MUP-a RS ušli su u utorak popodne u kasarnu Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajeva, pod izgovorom da trebaju lišiti slobode jednog vojnika, saznaje Istraga.ba iz više izvora u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama.

“Došla su sa dva policijska vozila od kojih je jedno pripadalo Žandarmeriji. Oko 15 sati su bili na kapiji kasarne u Rajlovcu, tražeći vojnika A. Č. koji je, navodno, osumnjičen da je počinio krivično djelo razbojništvo”, ispričao je jedan od sagovornika ovog portala.

Prema informacijama Istrage, pripadnici Žandarmerije su parkirali vozila na ulazu u kasarnu te su na prijavnici tražili da uđu dalje u krug kako bi priveli osumnjičlenog vojnika.

“Ali na njihovom nalogu je bilo napisano pogrešno prezime. Oni su su se kratko zadržali u krugu same kasarne”, objašnjava sagovornik Istrage.

General-pukovnik Mašović: Nije bilo nasilnog pokušaja ulaska

Nije bilo apsolutno nikakvog nasilnog pokušaja ulaska na lokaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Rajlovcu, izjavio je za Radiosarajevo.ba načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

“Sve što je rađeno, rađeno je u skladu sa propisima i procedurama. U skladu s onim što mi vrlo jasno želimo i tražimo, to jeste da se poštuju vladavina prava i procedure. Nemamo apsolutno nikakvog problema ako je pripadnik OSBiH kao građanin napravio određeno krivično djelo da za to bude procesuiran. Moram reći da prilikom provođenja konkretne aktivnosti, odnosno svega što je provođeno tokom jučerašnjeg dana, je pokazan visok nivo profesionalnosti. Dakle, i od strane pripadnika Policijske stanice Vlasenica i pripadnika Vojne policije OSBiH”, rekao je Mašović za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio je da ne postoji mogućnost nasilnog ulaska na “vojno kontrolirana područja”.

“Tu su procedure vrlo jasne. Apsolutno se zalažemo za vladavinu prava. Nemamo problem ako je pripadnik OSBiH kao građanin načinio određeno krivično djelo, ili napravio grešku, da odgovara za to u skladu sa procedurama i zakonom”, dodao je Mašović.

MO BiH: Korektna profesionalna suradnja

Zbog korektnog informiranja javnosti, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine želi obavijestiti zainteresiranu javnost o događaju, koji je prošao bez ikakvog incidenta i nasilnog postupanja te u korektnoj profesionalnoj suradnji nadležnih vojnih i civilnih organa.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP) Oržanih snaga BiH, u utorak 9. oktobra 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OS BiH, vojnika A.Č., zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela – teško razbojništvo, na području Zvornika.

U kontaktu nadležnih organa VP OSBiH i odgovornih u PS Vlasenica, dogovoreno je da patrola civilne policije PS Vlasenica dođe u kasarnu „Rajlovac“ te priloži dokaze vezano za osumnjičenog pripadnika OS BiH.

Istoga dana, patrola PS Vlasenica došla je u kasarnu „Rajlovac“, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopćeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

Dana 10.11.2021. godine u 09.00 sati, A.Č. se dragovoljno javio u PS Vlasenica u svojstvu građanina, radi davanja izjave na pomenute okolnosti.

Smatramo da je suradnja OSBiH i pripadnika PS Vlasenica u ovom slučaju bila u potpunosti profesionalna i korektna, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Ovom prilikom želimo istaći da OSBiH inzistiraju na vladavini prava i poštivanju zakona na cijelom teritoriju BiH, naravno i u slučajevima u kojima postoji osnov sunje da su pripadnici OSBiH napravili djela za koja trebaju biti procesuirana na odgovarajućim sudskim instancama.

Napominjemo da su sve lokacije OS BiH vojno-kontrolirana područja te se ulazak na njih može provesti samo u vrlo jasno propisanim i definiranim procedurama.

Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno na lokaciju kasarne „Rajlovac“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Počinje novi krug pregovora o Izbornom zakonu: Put je dug, a prepreka mnogo

Stavovi suprotni, pomaka nema – a posjete sve učestalije. Može li sutrašnja biti i posljednja? Teško, poručuje Željko Komšić,...

Možda vas zanima i ovo