Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Istraživanje iz Njemačke: Hrana u supermarketima će tek poskupjeti

Nemojte propustiti

“Cijene proizvodnje naglo rastu, što u konačnici ima utjecaj na potrošačke cijene, posebno nakon sljedeće žetve.” Predstoji nam, rekao je, šok cijena.

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja ifo iz Münchena očekuju nagli rast cijena hrane tijekom godine.

“Prema našim istraživanjima, više od dvije trećine proizvođača hrane planira daljnja povećanja cijena u idućim mjesecima”, rekao je šef ekonomskog odjela Instituta ifo Timo Wollmershäuser u razgovoru za list “Welt am Sonntag”, piše DW.

To je više nego ikada prije u posljednjih 30 godina – od ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Upravo se čita:  Ko su najveći dužnici u BiH: Hvale se uspjehom, a duguju milione poreskim obveznicima

“Stoga će cijene hrane vjerojatno biti ključni pokretač inflacije ove godine”, dodao je Wollmershäuser.

Institut ifo očekuje porast cijena hrane od sedam posto tijekom 2022. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu ukupne stope inflacije u Njemačkoj podigli na četiri posto.

Cijene proizvođača porasle za 22 posto

“Povećanje cijena u supermarketima tek počinje”, rekao je Christian Janze iz konzultantske kuće EY za „Welt am Sonntag”. “Cijene proizvodnje naglo rastu, što u konačnici ima utjecaj na potrošačke cijene, posebno nakon sljedeće žetve.” Predstoji nam, rekao je, šok cijena.

Upravo se čita:  Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina?!

Posljednji proračuni Saveznog zavoda za statistiku pokazuju u kolikoj su mjeri proizvođači u posljednje vrijeme podigli cijene poljoprivrednih proizvoda. Cijene su u prosincu prošle godine u prosjeku porasle za 22 posto.

“Ovo je najveći međugodišnji rast cijena od jula 2011. godine”, navode statističari. Primjerice, biljni proizvodi su poskupjeli za 29 posto, a proizvodi životinjskog porijela za 17 posto.

Upravo se čita:  Kineska firma lažirala dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Loše žetve

“Porast cijena biljnih proizvoda dijelom je posljedica rasta cijena žitarica od jula 2020. godine”, navode iz Zavoda za statistiku.

Velika potražnja iz Njemačke i inozemstva uz istovremeno niske količine žetve je glavni razlog za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cijene uljane repice za 68 posto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uvjetima smanjene ponude u svijetu registrira se veliku potražnju, dodaju oni.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo