Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Istraživanje među studentima – Republika Srpska treba da se otcjepi od BiH!

Preporučeno

Čak 72 % studenata Univerziteta u Banjaluci smatra da Republika Srpska treba da se otcjepi od BiH, pokazalo je veliko istraživanje grupe studenata četvrte godine Fakulteta političkih nauka koje je sprovedeno krajem prošle godine!

Zastava-Srbije-300x173Obimno istraživanje, koje je dostavljeno Pressu RS, trajalo je od 15. novembra do 15. decembra prošle godine. Ispitano je 500 studenata kojima je postavljeno tridesetak pitanja o statusu RS i BiH, povjerenju u političare i institucije, odnosu prema religiji, vlastitom i drugim narodima, zadovoljstvu životom i zainteresovanošću za politiku. Odgovori su pokazali da studenti uglavnom nemaju povjerenja u institucije Srpske i njene političare, kao i da su prilično skeptični po pitanju opstanka BiH. Studenti se gotovo dvotrećinskom većinom protive ulasku BiH u Evropsku uniju, a čak četiri petine nije za ulazak ove zemlje u NATO. U analizi dobijenih rezultata studenti su se posvetili ukrštanjima odgovora na pojedina pitanja i iz svega izvukli vrlo zanimljive zaključke, piše Press.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

Radojičić omiljen kod omladine

Kada je u pitanju povjerenje u političare, interesantno je da je čak 47 % anketiranih odgovorilo da ne vjeruje ni jednom od njih.

S druge strane, istraživači su razdvojili pitanje povjerenja i imidža, pa tako među petnaestak političara najbolji imidž ima predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Istovremeno, najnepopularniji političar među studentima je premijer Srpske Aleksandar Džombić.

Upravo se čita:  Kraj poskupljenjima u BiH? Veliki lanci će sniziti ili zaključati cijene za više od 40 proizvoda, a mali za 20

(Press.rs/Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo