Srijeda, 29 rujna, 2021

Istraživanje pokazalo: Maske nam daju “imunitet” protiv korone?!

Nemojte propustiti

Bude li teorija potvrđena, tvrde istraživači, to znači da ako svi budemo nosili maske, možemo osigurati da većina onih koji se zaraze novim koronavirusom budu “asimptomatski slučajevi”!

Maske za lice možda nam slučajno daju “imunitet” na COVID-19 i čine da, iako se zarazimo, ne budemo teško bolesni, sugeriraju naučnici u tekstu koji je objavljen u najcijenjenijem medicinskom žurnalu na svijetu.

Komentar, objavljen u New England Journal of Medicine, navodi teoriju (naučno nedokazanu) kako zaštitne maske za lice pomažu da se smanji količina virusa koju unesemo kad se zarazimo, zbog čega su sve više slučajeva COVID-a “asimptomatski”.

Ukoliko se ova hipoteza ispostavi kao tačna, nošenje maske postalo bi forma “inokulacije” koja bi stvarala imunitet te usporila širenje virusa dok svijet čeka vakcinu.

Napominje se kako sve više dokaza sugerira da količina virusa kojoj je neko izložen na početku infekcije – „zarazna doza“ – može odrediti težinu njihove bolesti. Veliko istraživanje objavljeno u časopisu Lancet prošlog mjeseca otkrilo je da je “viralna količina virusa” poput nezavisnog indikatora smrtnosti kod pacijenata.

Bude li teorija potvrđena, tvrde istraživači, to znači da ako svi budemo nosili maske, možemo osigurati da većina onih koji se zaraze novim koronavirusom budu “asimptomatski slučajevi”!

Iako ovu hipotezu treba potkrijepiti većim brojem kliničkih studija, eksperimenti na hrčcima nagovijestili su vezu između doze i bolesti. Ranije ove godine, tim istraživača u Kini otkrio je da su hrčci smješteni iza barijere napravljeno od hirurških maski rjeđe zaraženi koronavirusom. Oni koji su se zarazili virusom postali su manje bolesni od ostalih životinja bez maski koje bi ih zaštitile.

Čini se da to podržavaju i neka zapažanja pronađena kod ljudi. Na primjer, u epidemiji koronavirusa na zatvorenom argentinskom brodu za krstarenje, gdje su putnici dobivali hirurške maske, a osoblje s maskama N95, stopa asimptomatske infekcije iznosila je 81 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo