Nedjelja, 1 listopada, 2023

Istražuju se navodi: Istraga zbog “masovnog trovanja” trihelinom u Bijeljini

Preporučeno

Po ranijim medijskim pisanjima, do zaraze je došlo krajem januara u jednom ugostiteljskom objektu.

Okružno tužilaštvo Bijeljina istražuje navode iz krivične prijave u vezi sa trovanjem građana trihinelom.

“Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini postupa po predmetnoj krivičnoj prijavi i preduzete su i preduzimaju se i dalje radnje iz nadležnosti Tužilaštva. Ujedno želimo da napomenemo da JZU bolnica ,,Sveti Vračevi” u Bijeljini, iako je bila u obavezi da pojavu zarazne bolesti, odnosno liječenje pacijenata sa zaraznom bolesti (u ovom slučaju trihinelom) obavijesti nadležne organe, među kojima policiju i tužilaštvo, niti jednim aktom to nije učinjeno”, naveli su ovo u bijeljinskom tužilaštvu u dopisu ministru pravde RS Antonu Kasipoviću, piše Srpskainfo.

Upravo se čita:  U Austriji 230.000 praznih radnih mjesta, traže se radnici i iz BiH

Ministar Kasipović je, naime, tužiocima u Bijeljini proslijedio pitanje narodnog poslanika Milice Lovrić iz Kluba poslanika SNSD.

Ona je još 10. februara postavila pitanje zašto Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini nije preduzelo nikakve istražne radnje povodom krivične prijave koja se odnosi na “masovno trovanje trihinelom u Bijeljini”.

U prilogu poslaničkog pitanja je dostavila krivičnu prijavu koju je podnio Ljubomir Stević iz Bijeljine protiv Milorada Živkovića iz Sremske Mitrovice.

Upravo se čita:  Nedjelja u FBiH uskoro neradni dan? Hasičević objasnio zašto bi to mogla biti dobra odluka

Lovrićeva, koja je bila raniji direktor JZU “Sveti Vračevi” Bijeljina, nije htjela ništa da komentariše za Srpskainfo.

Nadležne u bolnici “Sveti Vračevi” smo pitali zašto nisu prijavili slučaj trovanja trihinelom, pozivajući se na odgovor tužilaca u vezi sa konkretnim slučajem.

“Shodno važećem Pravilniku o prijavi zaraznih bolesti u RS, JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina je nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Bijeljini uredno prijavila sva tri slučaja trihinele kod pacijenata koji su liječeni u našoj zdravstvenoj ustanovi”, kratak je odgovor iz bolnice.

Upravo se čita:  Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred "Binga": Njena djeca sve to morala gledati

Nisu odgovorili na pitanje kakav je rezultat liječenja i kada se to desilo.

Po ranijim medijskim pisanjima, do zaraze je došlo krajem januara u jednom ugostiteljskom objektu. Navodno, gosti su jeli kobasicu koja je stigla iz Srbije, a neki su i hospitalizovani. Trihineloza je parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom trichinella spiralis.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo