Petak, 25 lipnja, 2021

Italijani tvrde: Poljska i Češka zaplijenile su pomoć koju nam je poslala Kina

Nemojte propustiti

Italijanske vlasti zvanično su rekle da se radi o “ozbiljnom i apsurdnom slučaju”, a Ministarstvo spoljnih poslova izvršilo je pritisak na kolege u Varšavi.

Češka i Poljska zaustavile su isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na evropskom tlu, tvrdi italijanski dnevnik Republika.

Jedan transport zaštitnih maski i opreme zaustavljen je i zaplijenjen u Poljskoj, a drugi u Češkoj.

U prvoj isporuci koja je stigla iz Kine bilo je 680.000 maski i respiratori, što su češki carinici zaplijenili.

U češkim medijima, kako prenosi Republika, pisano je da je ta oprema ukradena u Češkoj i da je zbog toga zaplijenjena, a potom su objavljene slike na kojima se jasno vidi italijanska i kineska zastava.

Zaplijenjena oprema već je podijeljena češkim bolnicama, navodi list.

Preko tvitera je ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček priznao da se očigledno dogodila greška, i da je jedan “mali dio” isporuke bio humanitarna pošiljka Italiji.

Takođe i ministar spoljnih poslova Tomas Petriček priznao je grešku i kazao da zaplijena nije bila namjerna, te da se traže načini da se maske isporuče Italiji.

U Poljskoj su carinici, takođe, zaplijenili opremu namijenjenu za Italiju, u kojoj je bilo 23.000 maski.

Italijanske vlasti zvanično su rekle da se radi o “ozbiljnom i apsurdnom slučaju”, a Ministarstvo spoljnih poslova izvršilo je pritisak na kolege u Varšavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo