Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Italijanski mediji napokon objavili dobre vijesti: Izliječen “nulti pacijent”, doktori otkrili dobitnu formulu

Nemojte propustiti

“Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija”, objasnio je italijanski doktor

Italijanski doktori uspjeli su da izliječe prvu osobu zaraženu virusom korona u ovoj zemlji. Jedan od njih, Francesco Mojoli je za list Corriere della Sera otkrio kako je to doktorima pošlo za rukom.

Muškarac (38) je na odjeljenje intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima inkubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

“Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili”, rekao je Francesco Mojoli, prenose Večernje novosti.

“Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija”, objasnio je.

“Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega”, dodao je Mojoli.

“Kritično, ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri sedmice pa su ljekari uspjeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Mateu i nalazi se u fazi koju ljekari nazivaju ‘odvikavanjem’, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je”, naveo je doktor.

“On je postao simbol činjenice da se koronavirus može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju”, zaključili su.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo