Petak, 25 lipnja, 2021

Italijanski stručnjak za viruse zapanjen: Neshvatljivo ponašanje Britanije

Nemojte propustiti

Nakon što su Španija, Francuska i Austrija krenule italijanskim putem i počele da uvode drakonske mjere ograničavanja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Evropa mora učiniti isto.

Vodeći italijanski virolog Roberto Burioni zapanjen je ponašanjem Velike Britanije koja ne pokušava da suzbije virus korona, već pušta da se njim zarazi što veći dio populacije s ciljem sticanja imuniteta, a nastoji da zaštiti samo starije.

“To mi je neshvatljivo ponašanje u vrijeme kada nema vakcina i kada ne znamo da li će zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet”, rekao je Burioni za agenciju DPA.

Burioni, profesor mikrobiologije na milanskom univerzitetu “San Rafaele”, jedan je od prvih italijanskih naučnika koji je upozoravao na pojavu ovog virusa.

Nakon što su Španija, Francuska i Austrija krenule italijanskim putem i počele da uvode drakonske mjere ograničavanja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Evropa mora učiniti isto.

“Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao EU?”, pita Burioni.

On nije siguran da će sa pojavom toplijeg vremena vurus nestati ili da će epidemija oslabiti.

“Nemojte se kladiti u to. O tome još ništa ne znamo”, poručuje Burioni.

Veliki broj oboljelih i umrlih u Italiji on objašnjava strukturom italijanskog društva u kome je više starijih i više socijalno aktivnih.

“Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan vidjeti rezultate”, zaključuje Burioni.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo