Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Ivan Đikić: I kad dođe vakcina, opasni virus neće nestati

Autor:HRT

Nemojte propustiti

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Bosna i Hercegovina označena kao rizično područje: Nova odluka danas stupa na snagu, evo kako naši državljani mogu ući u Njemačku

Pored negativnog testa, Njemačka nalaže i obavezni desetodnevni karantin za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se...

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Što se tiče nadolazeće školske godine, Đikić je rekao da djeca trebaju školovanje, normalno odrastanje i socijalni kontakt te da je obaveza odraslih, pogotovo sistema, da se djeci osigura sigurno školovanje. Kao mogućnost istaknuo je hibridno školovanje.

Virus je opasan, ali pravilnim ponašanjem možemo spriječiti njegovo širenje, rekao je hrvatski naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o situaciji vezanoj za virus korona.

Đikić je rekao da smo o virusu puno naučili, znamo puno više o dijagnostici, novim terapijama, i pacijente se može puno bolje medicinski obraditi i spriječiti smrtnost.

– Virus se nije značajno genetski promijenio. Ovaj virus mutira od dvije do četiri mutacije u svom genomu u toku mjesec dana, to je otprilike 40 mutacija do danas. Sve one funkcionalno su neutralne, što znači da virus nisu ni pogoršale ni poboljšale, tako da je virus ostao isti, a ono što je važno jest da se slika bolesti mijenja, rekao je Đikić, odgovarajući na pitanje da li se virus mijenja.

– Naučni su podaci bili vrlo jasni. Nepotrebna je ta diskusija, koja je bila puštena dijelom iz političkih razloga, da je virus oslabio tokom ljeta pa se možemo sada više opustiti. Mislim da je to bila kriva poruka. Poruka je trebala uvijek biti – virus je oko nas, virus je opasan, ali pravilnim ponašanjem, određenim mjerama gdje održavamo distancu, održavamo higijenu i ne dopuštamo tom virusu da se širi u našoj populaciji, možemo spriječiti njegovo širenje, napomenuo je Đikić.

Treba se fokusirati na jesen i naučiti iz ljeta, smatra.

– Mislim da je najvažnija poruka da ne smijemo ignorirati ovaj virus, poručio je.

Što se tiče nadolazeće školske godine, Đikić je rekao da djeca trebaju školovanje, normalno odrastanje i socijalni kontakt te da je obaveza odraslih, pogotovo sistema, da se djeci osigura sigurno školovanje. Kao mogućnost istaknuo je hibridno školovanje.

Đikić je također istaknuo da vjeruje kako je preporuka svih stručnjaka, pogotovo Svjetske zdravstvene organizacije, da treba ove godine povećati broj vakcinisanja protiv gripe.

– Moja je preporuka u ovoj situaciji da se razmatra i vakcinisanje djece u Hrvatskoj, upravo zbog ove situacije s koronavirusom, poručio je.

Đikić je rekao da do početka sljedeće godine nećemo moći dobiti konkretne podatke imamo li kvalitetnu, neštetnu i djelotvornu vakcinu protiv koronavirusa.

– Dotad trebamo biti strpljivi, rekao je Đikić, dodavši da je vakcina najbolji način borbe protiv ovog virusa, ali da poruka ne smije biti – kad dobijemo vakcinu, virus nestaje. Također je istaknuo da će nam, i ako dobijemo vakcinu početkom sljedeće godine, trebati navjerojatnije do kraja sljedeće godine da virus nestane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodiku gori pod nogama, njegova miljenica Sanja Vulić panično poručuje: „Đokiću, izjasni se jesi li još partner SNSD-a, priznaj da si sjeo za stol...

"Neka kaže da li stoji iza svog kadra u Doboju. Ako je na nivou republičkih institucija u vlasti, a...

Možda vas zanima i ovo