Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Ivanić – Dodik: Srebrenica ne smije biti predmet politizacije

Nemojte propustiti

Dodik je istakao da su institucije Republike Srpske opredjeljene na evropske integracije u kapacitetu i mogućnostima u skladu sa nadležnostima

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske danas su se sastali u Banjaluci i složili se se da evropski put BiH treba ubrzati, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potrebno je te stvari ubrzati. Postoji zajednički zahtjev ka premijerima entiteta da ubrzaju dogovor oko reformi. Institucije RS tvrde da su one već ušle u promjene i da idu progresivnije. Mislim da je obaveza svih nas da koristimo paovoljan ambijent koji nam Evropska unija daje. Očekuje se još jedna posjeta visokih zvaničnika Evropske unije i mislim da bi bilo značajno da do toga momenta dođemo do dogovora o tome šta su ekonomske reforme i da barem sa strane institucija unutar BiH ne postoji razlika. Onda ćemo lako pritisnuti te međunarodne finansijske institucije i čuti od njih šta se može dobiti kao motivacija”, izjavio je Ivanić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Dodikom u Palati predsjednika RS.

Dodik je istakao da su institucije Republike Srpske opredjeljene na evropske integracije u kapacitetu i mogućnostima u skladu sa nadležnostima.

“Ono što je veoma jasno evropski put Bosne i Hercegovine nije zaustavljen i neće biti zaustavljen od Republike Srpske. Mi samo želimo da tamo budemo vidljivi u skladu sa našim potencijalima i našim nadležnostima”, kazao je Dodik.

Ivanić i Dodik razgovarali su i o deklaracijama o genocidu u Srebrenici pri čemo su se složili da pitanje žrtava u ovom gradu ne treba politizovati.

“Mislim da je Srebrenica događaj gdje treba odvojiti i pokazati puno poštovanje prema žrtvama u odnosu na političku zloupotrebu. Početak takmičenja ko će predložiti više rezolucija, znajući da do njih ne može doći, je stvaranje negativne klime povodom tog događaja i takmičenje u politizaciji događaja koji ne treba politizovati. Najgore je to što zna dolaziti od ljudi koji se jednom godišnje sjete Srebrenice i koji gotovo nikada tamo ni ne budu i gdje žrtve služe njima za ličnu afirmaciju”, rekao je Ivanić.

On je istakao da je spreman da bude prisutan u Srebrenici 11. jula i da tom događaju da puni dignitet ako to bude događaj na kome se posvećuje pažnja žrtvama i koji je okrenut za budućnost.

“Ali ako je to događaj u kome se takmiče političari da sebe predstave kao velike branioce svog naroda, znajući i izazivajući sukobe, ja u takmičenju te vrste nikada neću učestvovati i zato mislim da su sve ove rezolucije pokušaj da se ovaj događaj učini vrlo negativnim, a ne bi smio biti. Cilj bi nam trebao biti poštovanje prema žrtvama, nevinim ljudima”, dodao je Ivanić.

Dodik je istakao da su se saglasili da svi važni politički faktori iz Republike Srpske, a “pogotovo oni koji RS predstavljaju na nivou BiH u okviru parlamenta se ne slažu s tim da se takva rezolucija predloži parlamentu”.

“U proceduralnom smislu još na nivou dnevnog reda neće dobiti potrebnu saglasnost predstavnika RS u Predstavničkom domu za dalje kretanje ove rezolucije. Cijenim da nije dobar trenutak da se koristi nadolazeći događaj vezan za Srebrenicu i da se na tome pokušavaju usložiti politički odnosi u BiH. Mislim da taj događaj treba da prođe u miru i dostojanstvu, da se oda počast žrtvama i da to bude mirno. Ako se nastavi političkim aktivnostima praviti usložnjena politička situacija time se može usložniti i sama bezbjednosna situacija”, rekao je Dodik.

Govoreći o rezoluciji o genocidu u Srebrenici za koju je potpredsjednik RS Ramiz Salkić najavio da će je predložiti na razmatranje Narodnoj skupštini RS, Dodik je rekao da on ne može predlagati dokumenta Parlamentu RS, već da to može učiniti samo Kabinet predsjednika, a da potpredsjednici mogu biti inicijatori prijedloga.

“Želim jasno da kažem da kabinet predsjednika neće uputiti tu rezoluciju zato što se ne slažemo sa sadržajem i zato što mislimo da ona usložnjava odnose, a nije usmjerena i nema elemenata koji bi doveli do dodatnog razumjevanja i pomirenja”, izjavio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo