Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ivanić: Izetbegovića i Čovića ne mogu zaustaviti da lično pomažu oko slučaja „Orić“

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić nije dozvolio da se pitanje u vezi sa uhapšenim ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem nađe na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

No, u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria poručio kako ne muže utjecati na to da druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Dragan Čović daju lični doprinos oko oslobađanja Orića iz pritvora u Švicarskoj, ukoliko oni to odluče učiniti.

Orićeva advokatica Vasvija Vidović razgovarala je u srijedu u Predsjedništvu BiH sa Izetbegovićem i Čovićem o uključivanju Predsjedništva BiH o slučaju Orića. Vidović je ocijenila kako bi pomoć Predsjedništva BiH doprinijela da Orić bude pušten iz zatvora u Švicarskoj, nakon što su ga prije nekoliko dana tamošnje vlasti uhapsile po potjernici koju je za Orićem raspisala Srbija, a u kojoj ga tereti za ratne zločine nad Srbima tokom srpske agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Orića je od ovih optužbi ranije oslobodio Međunarodni sud u Hagu, ali to nije spriječilo vlasti u Srbiji da ponovo za Orićem raspišu potjernicu, na osnovu koje je i uhapšen 10. juna prilikom pokušaja ulaska u Švicarsku, gdje je trebao prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, koju su organizirali Bošnjaci koji žive u Švicarskoj.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je da Predsjedništvo BiH raspravlja o slučaju Orića tokom jučerašnje sjednice, ali je Ivanić, koji predsjedava Predsjedništvom, odbio tu tačku staviti na dnevni red.

– Predsjedništvo o tome nije raspravljalo, ali lične aktivnosti članova Predsjedništva ne mogu zaustaviti – kratko je poručio Ivanić, piše NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo