Petak, 17 rujna, 2021

Ivanić poslao poruku “onima koji ne obilježavaju Dan RS-a”

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je danas povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpkse koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, da se 9. januar treba slaviti i obilježavati.

“Treba slaviti 9. januar i obilježavati ga, mi na to imamo pravo”, kazao je Ivanić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zakazao je za danas sastanak s poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS-a na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja “neustavnog i diskriminirajućeg.

“RS je donijela Zakon, taj zakon nije niko osporio i on važi. Sadržajno je 9. januar dan nastanka Republike Srpske jer se tako to desilo, a i formalno-pravno je to dan RS i oni koji to neuvažavaju trebali bi bar poštovati pravnu normu. Koliko ja znam, zadnji zakon niko nije osporio i dok je takav treba da bude poštovan pa i od onih koji se možda sa ovim datumom ne slažu”, kazao je Ivanić.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBiH, HSP), 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao “Dan RS”.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS”.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo