Petak, 17 rujna, 2021

Ivanić pred Vijećem Evrope: BiH je, uz sve njene različitosti, normalna zemlja

Nemojte propustiti

U svom govoru danas pred Vijećem Evrope Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio na tešku situaciju u zemlji, ali je napomenuo da ona ni izbliza nije loša kao što je bila prije 20 godina. I ne samo to, rekao je Ivanić, BiH liči na normalnu zemlju, uz sve njene različitosti.

Ukoliko politika pokaže zrelost, Ivanić je rekao da bi BiH već 2017. godine mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniji.

Ivanić je podsjetio i na novi pristup u Predsjedništvu BiH u kojem se više ne potenciraju razlike, nego kompromisi, kao i i na to da je i međunarodna zajednica promijenila pristup prema BiH. Sve to, dodao je, samo jača BiH kao zemlju koja teži napretku.

Predsjedavajući BiH je rekao da narednih sedmica očekuje dogovor i o reformskoj agendi, koja se treba usvojiti želi li BiH daljnji napredak.

Govoreći o problemu terorizma i radikalizma u BiH Ivanić je rekao da politički lideri u BiH moraju biti snažno protiv radikalizacije posebno u svom narodu.

Predsjedavajući BiH je pred Vijećem Evrope podsjetio i na to da zbog hapšenja Nasera Orića još nije sigurno da li će biti komemoracije u Srebrenici, no podcrtao je da ukoliko se u Srebrenicu bude išlo da se oda počast nevinim žrtvama, to će onda biti događaj koji će ujedinjavati ljude. No, bude li se politiziralo, Srebrenica će biti “mehanizam podjela” u kojem on neće učestvovati, prenosi NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropska država uvodi nove mjere, biće među najstrožijim u svijetu

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji...

Možda vas zanima i ovo