Subota, 19 lipnja, 2021

Ivanić tvrdi: Priznanje Kosova bi bila potpuna katastrofa koja bi dovela do sloma u Bosni i Hercegovini, to je ubadanje prsta u oči srpskom narodu

Nemojte propustiti

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je u Bruxellesu priznanje nezavisnosti Kosova od pet zemalja Evropske unije. Kurti je, poslije zajedničke večere koju je u Bruxellesu u utorak za lidere zapadnog Balkana priredio visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, rekao da će priznavanje Kosova od zemalja koje ga nisu priznale povesti zemlju ka evropskim integracijama.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra “da bi priznanje Kosova bila potpuna katastrofa koja bi dovela do sloma svega u Bosni i Hercegovini”.

– Zato mislim da svi oni koji o tome razmišljaju, prije svega, djeluju protiv same Bosne i Hercegovine i ja sam žestoki protivnik toga. Ni Evropska unija nije u cjelini priznala Kosovo, što pokazuje da je to mnogo ozbiljniji problem, nego što se to bilo kome čini, a mislim da BiH, prije svega zbog pozicije srpskog naroda, takve teme nema potrebu da otvara, jer to je ubadanje prsta u oči srpskom narodu. Mislim da to nikome ne koristi i da je to protiv interesa BiH, kaže za Oslobođenje Ivanić.

Dodaje da, ako bude dogovora između Beograda i Prištine, ističući da nije veliki optimista da će se tu nešto desiti u sljedećem periodu, “onda naravno svaki dogovor mi treba da podržimo”.

– Ali, bez dogovora zaista mislim da je otvaranje priče o priznavanju Kosova kontraproduktivno Bosni i Hercegovini i rekao bih da to onima koji to predlažu više služi za unutrašnje političke obračune nego za bilo šta drugo, navodi Ivanić, prenosi Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo