Četvrtak, 23 rujna, 2021

Ivanić: Zašto Dodik nije prije osam godina tražio da se definiše učešće vojske?

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas da su vlasti RS-a, koje su organizatori proslave 9. januara, Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, bez potrebe odustale od učešća Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u tim aktivnostima.

“Vlasti RS-a treba da stave pamet u glavu i da se naredne godine to riješi na pravi način i da ovaj puk ne bude predmet nepotrebne političke borbe”, rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Trudit će se, kaže, da puku uvijek da značaj koji mu pripada, jer oni to zaslužuju.

Ivanić je rekao da bi volio da je njegov prethodnik na funkciji u Predsjedništvu, iz SNSD-a, tražio da se drugačije pravno definiše ovo pitanje, jer se sada o tome odlučuje u Ministarstvu odbrane BiH.

“Dok se te pravne norme ne promijene, moraju se uvažavati. Postoje načini da Treći puk bude prisutan 9. januara, kao i što je bio, ali to nije odgovaralo organizatoru i ja to nisam htio da radim na silu. Mislim da Treći puk treba da učestvuje u ovakvim manifestacijama”, rekao je Ivanić ističući da se slaže da se na jednom mjestu treba da odlučuje o upotrebi puka u aktivnostima u RS-u, ali da time ne treba da se stvara negativan ambijent.

I zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da ne vidi ništa sporno da članovi Predsjedništva BiH angažuju jedinice koje baštine tradiciju njihovih vojski, kada bi se to regulisalo kroz pravilnike u Ministarstvu odbrane BiH.

Tada, dodao je, ne bi bilo nedoumica o učešću vojnih jedinica u obilježavanju određenih događaja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ustvrdio je danas da je nedosputivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrata u Ministarstvu odbrane BiH odlučuje kada su u pitanja aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji baštini tradiciju bivše Vojske RS-a te da o tome treba da se isključivo pita srpski član Predsjedništva BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo