Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Ivanković Lijanović: Ne mogu direktno uticati na isplate poticaja

Nemojte propustiti

Povodom najnovijih istupa pojedinih predstavnika poljoprivrednih udruženja u FBiH, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović danas je kazao da je dužnost ministra finansija i premijera FBiH je da poštuju Zakon o izvršenju budžeta i da izmiruju poljoprivredne poticaje prije isplate plata državnim službenicima.

lijanoviciPojasnio je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uredno obrađuje zahtjeve poljoprivrednih proizvođača, dostavlja ih Trezoru i nema utjecaja na to kada će poticaji biti isplaćeni.

“Ja i dalje apeliram na takav vid plaćanja, jer bi onda naši proizvođači bili zadovoljniji i ne bi trpili štete koje sad evidentno trpe zbog kašnjenja plaćanja. Plaćanje nije u mojoj nadležnosti i ne mogu direktno uticati na isplate jer da mogu, plaćanje bi išlo mjesec za mjesec. Nije tačno da proizvođači ovaca i koza nisu dobili poticaje”, rekao je Ivanković Lijanović.

Pojašnjava da svi oni koji su ispunili uslove propisane Programom i Pravilnikom, ostvarili su pravo na poticaj, a jučer i dan prije, veći dio sredstava je isplaćen i to za 50 posto uvećan nego je to bilo u prošloj godini.

Ivanković Lijanović u saopćenju ističe da su na matično stado ovaca i koza u prošloj godini poticaji iznosili 20 KM po grlu, a ove godine je isplaćeno po 40 KM, “jer smatram da je ova grana vrlo važna, obzirom da imamo komparativne prednosti u ovčarstvu i kozarstvu u odnosu na druge zemlje”.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo