Subota, 18 rujna, 2021

Ivanović u ovom intervjuu naslutio svoju smrt: Sramota je da nam prioritet bude fizička sigurnost

Nemojte propustiti

Oliver Ivanović ubijen je u 8.15 ujutru ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kurir. Na njega je ispaljeno više hitaca iz automobila u pokretu, koji je kasnije pronađen zapaljen.

Njemu je prije atentata tri puta paljena imovina i automobili, a nakon zadnjeg podmetanja požara u kome je izgorio njegov automobil, Ivanović je dao ovaj intervju.

– Ukoliko kosovska policija ne otkrije što prije počinioce paljevine automobila, smatrat će se da je to koordinirano i da određeni krugovi kriminalaca i policije rade u dogovoru da bi se stvorila zona i prilika nesigurnosti. Građani su u strahu. Ako se ovo dešava Oliveru Ivanoviću i Dragiši Miloviću, šta da očekuje običan građanin? Nije Albanac došao da nam zapali auta – rekli su na zajedničkoj konferenciji za medije Oliver Ivanović i nekadašnji predsjednik općine Zvečan i ljekar Dragiša Milović.

– Šta može da bude u oktobru, ako je sada ovako nešto? Ako u julu imamo ovakav incident, u oktobru će biti ubistava. Ne vidim kako drugačije će ova situacija da bude razriješena. Uzgred, i neka ubistva nisu razriješena sa političkom konotacijom, ali to ide na čast ovim koji se policijskim poslom bave – upozorio je svojevremeno Ivanović.

– Nemam ličnog neprijatelja, imam sudski postupak koji se vodi protiv mene, u kome su Albanci, koji su pozvani od strane tužilaštva, svjedočili u moju korist. Oni su svjedočili da ja apsolutno ne bih mogao, po prirodi stvari, da imam veze sa tim događajem. Prema tome, sve to isključujem kao moguće motive za ovako nešto – rekao je.

– Postoji samo jedna stvar koja se “nekima ne sviđa”, a to je moje bavljenje politikom. Moji stavovi očito nekome ne prijaju – izjavio je Ivanović.

Nije precizirao ko su njegovi politički neistomišljenici.

– Ne vjerujem da je ovo uradio bilo koji Albanac. To je moje vjerovanje, ne želim dalje da špekuliram – dodao je.

Za Ivanovića je, ipak, važnije da se što prije, kako je kazao, “destimuliše kriminal”. Sramota je to što nakon 17-18 godina brinemo o fizičkoj sigurnosti kao o najvećem problemu, kaže.

Otkako je izašao iz kućnog pritvora, dodaje – nema čovjeka kojeg je sreo, a da mu nije kao prioritet istakao fizičku sigornost na Sjeveru.

– Lokalna samouprava mora da se ogradi od ovakvih stvari. Mora jasno da se distancira. Mora jasno da osudi. Lokalna samouprava mora u svom saopštenju, ne nemuštom – kao što su poslali, nego u jasnom i eksplicitnom saopćenju da osudi ovo i da pozove Kosovsku policiju da nešto uradi – istakao je Ivanović.

– Ako neće EULEX, može onda i mora da uradi KFOR, ali poziv mora da uslijedi od lokalne samouprave, jer su oni birani od strane građana da bi sigurnost postojala ovdje. Ako to ne urade, onda ni oni nemaju smisao svog postojanja – ispričao je Ivanović.

Ivanović je tada rekao da se postavlja pitanje perspektive za opstanak samih građana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo