Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Ivica Dačić o bh. entitetu: Republika Srpska je vrhovni državni interes Srbije

Autor:Klix

Nemojte propustiti

– Ako se zalažemo za poštovanje Dejtonskog sporazuma, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari u BiH – rekao je Dačić.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republiku Srpsku smatra vrhovnim nacionalnim državnim interesom srpskog naroda i Srbije, odnosno njenim vitalnim interesom, žilom kucavicom.

“Ako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može da kaže da je Sarajevo žila kucavica Turske, ne znam zašto bi se neko ustručavao da kaže da je Banja Luka i Republika Srpska vitalni nacionalni državni interes”, rekao je Dačić za ATV.

Dačić je istakao da nije interes da se rastura BiH ili da se otcijepi Republika Srpska, nego da govori o opstanku Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

“Dejtonski sporazum nije izmislila Srbija, nego SAD. Mi smo garant, apsolutno smo protiv revizije tog sporazuma i zato je opstanak Republike Srpske i njen razvoj vitalni interes srpskog naroda. Tu nemam nikakve dileme”, naglasio je Dačić.

Dačić je upitao Željka Komšića, kog je nazvao “bošnjačko-hrvatskim” članom Predsedništva BiH, zbog čega se zalaže za priznanje Kosova i po kom to principu, ako se zna da ono nikada nije bilo republika u Jugoslaviji.

“Ako se zalažemo za poštovanje Dejtonskog sporazuma, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari u BiH”, rekao je Dačić.

Dačić je istaknuo da bi na eventualnu posjetu Komšića Kosovu odgovorio posjetom Republici Srpskoj, koja je međunarodno priznata.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stoltenberg: Turska je cijenjena saveznica i moramo zajedno biti u historijskom trenutku

Erdogan je ranije poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije” te da će "džaba dolaziti u Ankaru"...

Možda vas zanima i ovo