Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Ivo Josipović sutra s Predsjedništvom BiH o ulasku Hrvatske u EU i odnosima s BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra dolazi u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Svečani doček predsjednika Hrvatske bit će ispred zgrade Predsjedništva BiH u 10 sati, a nakon razgovora bit će upriličena i pres-konferencija.

josipovicKako je i obećao prije prijema Hrvatske u EU, Josipović će prvo posjetiti BiH, gdje će ga ugostiti članovi Predsjedništva BiH.

Ulazak Hrvatske u EU, kako je ranije izjavljivao Josipović, pozitivno će se odraziti i na BiH i to će biti jedna od tema za razgovor.

U Predsjedništvu BiH razgovarat će se o unapređenju ekonomskih odnosa između dvije zemlje, s osvrtom na dobre i loše strane u ovoj oblasti nakon punopravnog članstva Hrvatske u EU.

Hrvatska je među prva tri najznačajnija strana investitora u BiH i najznačajniji trgovinski partner, pa će se u razgovorima i ovoj temi posvetiti velika pažnja.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska započeli su dogovore o nizu sporazuma između dvije zemlje, a malo ih je potpisano. To su uglavnom sporazumi koji se odnose na saradnju dvije države u raznim oblastima, pa će i o tome biti govora u Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda bit će domaćin sutrašnje radne večere s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Bevanda će, u okviru bilateralnih razgovora, s predsjednikom Josipovićem razmijeniti mišljenja o utjecaju ulaska Hrvatske u Europsku uniju na gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

Na radnoj večeri bit će prisutni bh. ministri te predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

U utorak će prijepodne hrvatski predsjednik posjetiti distrikt Brčko, razgovarati s njegovim čelnicima i obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora Vc.

Istoga dana poslijepodne, Josipović će u Tuzli razgovarati s čelnicima toga grada i Tuzlanskog kantona, te se sastati s predstavnicima Hrvata u tom kantonu. Obići će i budući Hrvatski centar koji je u fazi preuređenja i upaliti svijeću ispred spomen-ploče na Trgu prekinute mladosti postavljene u znak sjećanja na 71 mladog čovjeka poginulog na tom mjestu 1995. godine.

Na kraju posjeta nazočit će potpisivanju Sporazuma o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo