Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Iz Američke vlade stigla poruka za Srbiju zbog kineskog oružja: Morate biti svjesni rizika

Nemojte propustiti

Agencija Associated Press objavila je da su kineskim vojnim transportnim avionima Y-20 Srbiji isporučen kineski raketni sistem HQ – 22 čija je izvozna oznaka FK-3

“Poslovanje sa kompanijama čije je sjedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svjesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijena”, rečeno je Glasu Amerike iz State Departmenta povodom navoda da je u Srbiju dopremana kineska vojna oprema.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je prethodno u Washingtonu, da SAD nisu u mogućnosti da potvrde subotnju kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije do zaključenja teksta nije odgovorilo na upit Glasa Amerike da li je i kakva vojna oprema isporučivana Srbiji iz Kine i da li su za to korišteni avioni kineske vojske.

O tom slučaju prve informacije pojavile su se u subotu na društvenim mrežama, čiji su korisnici objavljivali fotografije letjelica većih gabarita koje su nadlijetale područje prijestolnice Srbije, piše Glas Amerike.

Agencija Associated Press objavila je da su kineskim vojnim transportnim avionima Y-20 Srbiji isporučen kineski raketni sistem HQ – 22 čija je izvozna oznaka FK-3, ali ta informacija za sada nije dobila nijednu zvaničnu potvrdu.

Jedino što je poznato saopćila je kineska strana i to da je isporučena, kako je navedeno, uobičajena vojna oprema.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodikova miljenica ogorčena: Tegeltija bi se u Vijeću sigurnosti obraćao kako priliči ozbiljnim političarima, za razliku od Džaferovića

Ona kaže da ozbiljna država, ozbiljna ambasada, a za sve to slovi Amerika, nikako "ne bi smjela odobriti vizu...

Možda vas zanima i ovo