Petak, 18 lipnja, 2021

Iz Beograda krenuli biciklisti ka Srebrenici (Video)

Nemojte propustiti

Iz Beograda je jutros počela solidarna akcija „Beograd – Srebrenica biciklom 2013“, kojom učesnici biciklističkog maratona iskazuju solidarnost srebreničkim žrtvama. Grupa od devet bicikista na kraju prvog dana vožnje stiže u Šabac, gdje će u popodnevnim satima na glavnom trgu zajedno sa Ženama u crnom održati protestno stajanje, dijeliti informativne letke o akciji i o genocidu u Srebrenici te davati izjave za medije.

u-cast-srebrenickih-zrtava-iz-beograda-krenuo-biciklisticki-maraton_trt-bosanski-21420Na kraju drugog dana vožnje stižu u Loznicu, gdje je takođe u popodnevnim satima planirano stajanje, dijeljenje letaka i izjave za medije, a trećeg dana stižu u Srebrenicu.

Aktivističko-biciklistička tura od Beograda do Srebrenice vozi se prvi put ove godine u cilju iskazivanja solidarnosti sa žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici te podizanja svijesti o ovom pitanju u Srbiji, a u kontekstu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.
„Akciju je organizovala nezavisna grupa aktivista i aktivistkinja (Eva Dinić, Vladimir Jevtić i Nina Đurđević Filipović) u saradnji sa organizacijom SOS Vlasotince, Mrežom Žene u crnom, uz podršku Ženskog fonda, sa ciljem da se na ovaj način iskaže solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama, kao i da podsjete građanke i građane Srbije na potrebu za suočavanjem sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime“, saopštile su Žene u crnom.

Učesnica biciklističkog maratona Nina Đurđević Filipović u izjavi za agenciju Anadolija rekla je da su se ovom biicklističkom vožnjom, koja traje tri dana u dužini od oko 220 kilometara, solidarisali sa žrtvama genocida.

Kako je objasnila, najvećim dijelom će voziti bicikla kroz zapadnu Srbiju, prolazeći kroz mjesta u srbijanskom Podrinju, koja su tokom rata u Bosni i Hercegovini često bila mjesta logističke podrške i ishodište pohoda raznih vojnih i paravojnih formacija koje su ratovale na teritoriji Bosne i Hercegovine.

aa_gr_bcikzeuc“Učesnice i učesnici ovog biciklističkog pohoda žele da podsete stanovnike mesta kroz koja se prolazi na ulogu Republike Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu činjenicu da je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, kao najmasovnijeg pojedinačnog zločina u ratovima devedesetih i paradigme zločina počinjenih u ime građana i građanki Srbije na tlu bivše Jugoslavije“, istakle su Žene u crnom čije će aktiviskinje i ove godine učestvovati na ukopu srebreničkih žrtava.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo