Petak, 25 lipnja, 2021

Iz budžeta KS-a nestale pare koje svaki mjesec plaćaju roditelji: Škole prodaju staro željezo da bi opstao produženi boravak

Nemojte propustiti

produzeni boravak

Rad produženog boravka u OŠ “Isak Samokovlija” je pred zatvaranjem. Prema riječima direktora škole Kenana Vučijaka, on se osjeća pokradenim, prevarenim, a kako je dodao, sada je već sasvim jasno da u Kantonu Sarajevo postoji lopov.

– Novac roditelja naše djece iz produženog boravka je pokraden. Svaki roditelj je redovno izmirivao svoje obaveze, svaki mjesec su plaćali usluge produženog boravka, ali iz Kantona Sarajevo prema dobavljačima od septembra nije uplaćeno ništa. U ovome trenutku nam samo na ime troškova produženog boravka duguju 40 hiljada maraka, ističe Vučijak i dodaje da produženi boravak može raditi najdalje do kraja sedmice, a onda će 14 ljudi angažovanih u produženom boravku ostati na ulici, kao i 140 djece koja svakodnevno ovdje provode vrijeme.

Ista slika je i u OŠ “Ćamil Sijarić”. Ovdje boravi 70 učenika, a fakture dobavljačima nisu plaćene od oktobra.

– Roditelji redovno izmiruju troškove, ali, nažalost, taj novac ide u budžet Kantona Sarajevo i onda se plaćaju fakture koje mi ispostavljamo na ime rada produženog boravka. Zaista smo dovedeni u vrlo tešku situaciju, naglašava Jasmina Husić, direktorica OŠ “Ćamil Sijarić”.

Rad produženog boravka OŠ Čengić-Vila 1 nije i neće biti doveden u pitanje, zahvaljujući isključivo angažmanu direktorice Zinete Bogunić i roditelja koji trče na sve strane kako bi obezbijedili nastavak rada produženog boravka.

– Mi ne smijemo ni pomisliti na zatvaranje produženog boravka, jer nam svakodnevno dolazi 120 djece iz cijelog Kantona Sarajevo. Kanton svima podjednako duguje i jako sam razočarana što mi umjesto da energiju trošimo na napredak u pedagoškom radu škole, borimo se za opstanak. Trudimo se na svaki način da kompenziramo nedostatak novca koji su naši roditelji uplatili. Imamo sreću da posjedujemo vlastitu kuhinju, te da nabavljamo samo sirovine, odnosno peciva. Tu se jako puno zalažu roditelji koji rade ili imaju poznanike u pojedinim tržnim centrima, mi zovemo, molimo, prolongiramo i slično. Nedavno smo sakupili neko staro željezo od starih klupa i stolova, prodali smo to i namakli novac za funkcionisanje produženog boravka jedno vrijeme, objašnjava direktorica Bogunić.

U OŠ “Aleksa Šantić” produženi boravak još funkcioniše uprkos dugu prema dobavljaču od oko 14 hiljada KM.

OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” ima svega osmero djece u produženom boravku, te direktorica Điđana Sarić smatra da dobavljači imaju razumijevanja za kašnjenje sa uplatom, zbog male sume duga.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo