Nedjelja, 2 travnja, 2023

Iz DF-a odgovorili Dodiku: Entiteti ne mogu, niti će raspolagati novcem Centralne banke

Nemojte propustiti

– Entiteti ne mogu, niti će u bilo kojoj varijanti raspolagati novcem CBBiH – poručuje Đonlagić

Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić kazao je danas da je temeljni princip funkcionisanja “currency board” modela naše monetarne politike je da nema novca bez pokrića.

“Rezerve CBBiH služe isključivo za održavanje stabilnosti domaće valute Konvertibilne marke. Stabilnost KM je strateški i primarni cilj rada CBBiH. Ovo se ne smije ugroziti bilo kakvim izmjenama Zakona o CBBiH. Entiteti ne mogu, niti će u bilo kojoj varijanti raspolagati novcem CBBiH. Prema tome, rezerve naše monetarne državne institucije se ne mogu i neće koristiti za bilo kakve operacije na nivou entiteta”, kazao je Đonlagić.

Podsjećamo, Milorad Dodik danas je kazao da će tražiti od Centralne banke dodatna sredstva za entitete.

Poručio je da trenutne tenzije vrše dodatni pritisak na ekonomiju u Evropi. Poručio je da bi cijela Evropa mogla zapasti u krizu i da zbog toga Centralna banka BiH treba koristiti novčane rezerve u konvertibilnim markama.

“Tu imam nekoliko važnih prijedloga. U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U CB BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve”, rekao je Dodik.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo