Subota, 15 svibnja, 2021

Iz DKPT-a potvrdili da ministrica Turković govori istinu: Štićene osobe se ne mogu odreći zaštite

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) je rečeno da prema postojećem Uputstvu štićene osobe se ne mogu odreći zaštite.

Na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine štićene osobe su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Predsjedavajući i zamjenici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministri u Vijeću ministara, predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj BiH.

– Navedene štićene osobe imaju 24-satnu zaštitu, bez obzira gdje se one nalaze, rečeno je iz DKPT-a.

Prema postojećem Uputstvu štićene osobe se ne mogu odreći zaštite, ali prema medijskim saznanjima sačinjen je novi prijedlog koji će to omogućavati.

– Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je sačinila novi prijedlog Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite i Uputstva, te iste uputila u daljnju proceduru nadležnim tijelima. U navedenom prijedlogu ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite, zaključeno je.

Dakle, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kako je saopćila javnosti, ipak se nije mogla odreći pratnje i zaštite tokom odlaska u kupovinu namirnica u jednom sarajevskom tržnom centru, piše portal Klix.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo