Četvrtak, 25 travnja, 2024

Iz “Elektroprivrede BiH” otkrili hoće li struja u FBiH poskupjeti

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Cijena struje za privredu u bh. entitetu RS povećana je s 53 na 65 eura po megavat-satu

Iako je u manjem bh. entitetu s početkom nove godine na snagu stupio novi način obračuna cijena električne energije, po kojem će cijena kilovat-sata zavisiti od ukupne potrošnje, “Elektroprivreda BiH” još ne planira ovakve mjere.

Podsjetimo, cijena struje za privredu u RS povećana je s 53 na 65 eura po megavat-satu.

Regulatorna agencija RS prihvatila je zahtjev „Elektroprivrede RS“ kojim se ukida ljetni i zimski obračun potrošnje, te počinje primjena tzv. blok tarife.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

– „Elektroprivreda BiH“ za sada nije podnijela zahtjev za povećanje cijene struje. Pratimo potrošnju i ako bi ona ugrozila stabilnost sistema, poduzimali bismo određene mjere. Za sada je i zima veoma blaga, temperature su više od očekivanih za ovo doba godina, tako da je i potrošnja svih energenata manja. Imamo spremne i razrađene modele, a još jednom apeliramo na građane da električnu energiju ne koristi za grijanje – kazao je za “Avaz” generalni direktor EPBiH Admir Andelija.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije

Ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić smatra da građani FBiH mogu biti mirni do polovine godine, jer obje elektroprivrede još mogu trpjeti dvostruko veću proizvodnu cijenu od prodajne, jer se gubitak nadomješta prodajom viškova na inozemnom tržištu.

– Nakon eventualnog podnošenja zahtjeva za povećanje cijene FERK-u, postupak odobrenja traje 60 dana, tako da očekujem da građani mogu biti mirni do polovine godine. Čim nije bilo opredjeljenja da u grijnoj sezoni dođe do povećanja, neće ga ni biti – rekao nam je Džindić.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Generalna molba građanima je da ne prelaze svi na grijanje na struju, jer onda bi EPBiH morala kupovati energiju na tržištu. Cijena struje na tržištu ide i do 700 eura, a građani je plaćaju 31 euro po megavat-satu. Zamislite koliko bi EPBiH izdržala da električnu energiju kupuje po, naprimjer, 500 eura, a prodaje je po 31 euro, pojasnio je ministar Džindić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas