Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Iz EU 7,5 miliona eura kad bh. vlasti ispune uslove za popis stanovništva

Nemojte propustiti

Sredstva EU kao podrška popisu stanovništva u BiH će biti uplaćena kada vlasti budu ispunile uvjete i kada Međunarodana posmatračka misija pokaže da pripreme za popis stanovništva napreduju te da će popis biti održan u oktobru, izjavio je za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie upitan da li će novac iz EU biti doznačen BiH, nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odluke za provođenje popisa stanovništva.

popis stanovnistvaRanije je iz Delegacije EU upozoreno da bi BiH, zbog neispunjavanja neophodnih uvjeta, mogla ostati bez 7,5 miliona eura koliko je Evropska unija planirala kao dodatnu podršku popisu stanovništva u našoj zemlji.

Ta sredstva, u obliku granta Agenciji za statistiku BiH, direktno bi podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva.

Taj iznos je dodatak na već osiguranih 4,5 miliona eura koje je EU izdvojila za tehničku pomoć, opremu neophodnu za popis i podršku Međunarodne posmatračke operacije.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo