Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Iz FUCZ o kupovini respiratora: Sve je išlo po procedurama, postoje sve saglasnosti, Fikret Hodžić dao najbolju ponudu

Nemojte propustiti

Na pitanje novinara da li je ministrica finansija Jelka Milićević, koja je i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite, znala za ovu nabavku Alagić je kazala da su svi bili upoznati sa donošenjem odluke.

Prilikom nabavki respiratora iz Kine konsultovana je struka, sve odluke su donesene jednoglasno, a “Srebrena malina” je bila jedina firma koja je uspjela nabaviti neophodnu medicinsku opremu u zadanom roku odnosno do kraja aprila, kazala je u utorak tokom obraćanja novinarima Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Alagić je kazala kako je FUCZ, usljed teške epidemiološke situacije, donio odluku o nabavci potrebne medicinske opreme.

“Nabavku je izvršila Vlada Federacije BiH, kojoj se zahvaljujem, kao i firmi “Srebrena malina”, koja je uspjela iz Kine nabaviti respiratore”, istakla je Alagić.

Naglasila je kako je struka konsultovana, a izbor “Srebrene maline” izvršen je na način da je to bila jedina firma koja je mogla u “zadanom roku isporučiti medicinsku opremu”.

Sanita Alagić: Ispoštovane sve procedure

“Svi ćete se složiti kako je nabavka u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji jako teška. “Srebrena malina” je bila jedina firma koja je ponudila da će do konca mjeseca aprila isporučiti respiratore i taj član ugovora je u potpunosti ispoštovan. Sve je išlo po proceduri Agencije za lijekove. Što se tiče Federalne uprave civilne zaštite nabavka je izvršena u skladu sa zakonima o javnim nabavkama, sve procedure su ispoštovane. Sve odluke su usvojene – od Federalnog štaba do odluka Vlade FBiH”, navela je pomoćnica direktora FUCZ-a.

Na pitanje novinara da li je ministrica finansija Jelka Milićević, koja je i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite, znala za ovu nabavku Alagić je kazala da su svi bili upoznati sa donošenjem odluke.

“Konsultovane su sve bolnice kojima su respiratori potrebni, zatim ministrica Milićević je bila upoznata u donošenje svih odluka i sve odluke su jednoglasno usvojene”, otkrila je Alagić.

Na kraju je istakla da “ne vidi svrhu polemisanja o načinu nabavki respiratora” i da je najbitnije da su oni stigli u Bosnu i Hercegovinu do propisanog roka.

O ovoj nabavci predmet je otvorilo Kantonalno tužilaštvo KS i SIPA. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar potvrdio je da je krajem marta Zavod napravio plan o nabavci 300 respiratora ali da nisu učestvovali u proceduri nabavke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo