Četvrtak, 21 listopada, 2021

Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH upozoravaju: Razorne oluje mogu nas pogoditi i narednih mjeseci

Nemojte propustiti

oluja3

Olujno nevrijeme praćeno ogromnim gradom, koje je preksinoć pogodilo Bosnu i Hercegovinu, izazvala je hladna fronta sa sjeverozapada, pojašnjava za “Dnevni avaz” Bakir Krajinović iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Đenovski ciklon Prema njegovim riječima, oluje ovog tipa, odnosno sudari hladnog i toplog zraka nisu neuobičajeni za ovo doba godine, ali ono što je zabrinjavajuće jeste povećan intenzitet i frekvencija ovakvih razornih i burnih oluja te mogućnost da se ponovo dogode, prenosi “Avaz.ba”

Đenovski ciklon, koji nastaje iznad Đenovskog zaljeva, donio je obilne aprilske i majske padavine i prouzrokovao poplave i ogromne štete svojim prolaskom iznad BiH, nastavlja Krajinović.

Zavod trenutno radi na septembarskoj prognozi za 15 dana, da bi se, koliko je moguće, stekao uvid u moguću opasnost i upozorila javnost.

Preporučujemo obavezno praćenje vremenske prognoze. Meteoalarm se pali dva dana prije pojave vremenskih neprilika i kontinuiramo pratimo sve promjene.

Ovih dana do četvrtka nas očekuje stabilno vrijeme, s vrlo malo padavina, ali je još rano govoriti o prognozi za jesen i zimu. Klima se mijenja na globalnom planu i jedino što možemo jeste prilagoditi se i razviti sisteme zaštite od nepogoda – riječi su Krajinovića. Ekstremne vrijednosti Kako je kazao, evidentirane su ekstremne vrijednosti padavina još od aprila, a mjerenja pokazuju i visoke vrijednosti u avgustu.

– Padavine u aprilu, maju i početkom avgusta premašivale su prosječne vrijednosti. U maju su u Sarajevu zabilježene rekordne padavine koje premašuju prosjek za 228 posto. U Tuzli je ta vrijednost u maju bila 370 posto, dok smo u tom gradu u avgustu zabilježili apsolutni maksimum dnevnih padavina – navodi Krajinović.

Pijavica na Jadranu nije neuobičajena Kako nam je kazao Krajinović, nepredvidiva pijavica ili takozvani evropski tornado, koji se ovog ljeta pojavljivao na Jadranu i jezeru Modrac i izazvao pažnju javnosti, nije neuobičajena pojava. – Ako se pojavi na moru, naziva se pijavica, a na kopnu se naziva tromb. Njen promjer bude oko 20-30 metara, a brzina oko 200 kilometara na sat.

Djeluje strašno, ali za razliku od američkog tornada koji traje satima, njeno trajanje je najviše desetak minuta. Može napraviti štetu, ali uglavnom se pojavljuje na nenaseljenim područjima – pojašnjava Krajinović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo