Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Iz Hrvatske o ruskim brodovima u Jadranskom moru: ‘Bilo je i nekoliko podmornica’

Autor:HTV

Nemojte propustiti

“Nije bilo nikakvih prijetnji ni po zemlje članice NATO-saveza, ni po oružane snage”, rekao je Akrap.

Radi se o običajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije, rekao je sigurnosni stručnjak iz Hrvatske Gordan Akrap u nedjelju za HTV komentirajući kretanje ruskih brodova u Jadranu.

Podsjetimo, italijanska La Repubblica je objavila da su ruski ratni brodovi pokušali blokirati izlazak američkog nosača aviona iz Jadranskog mora. Navodno su bili u visini Ancone, a Akrap je istaknuo da je brod “Grigorovič” bio i u visini Splita, gledano s hrvatske obale.

Međutim, rekao je da na tu akciju ne treba gledati baš toliko ozbiljno.

“Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama”, rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti – štite ga Hrvatska, dijelom Albanija, te Italija.

“Na tom dijelu nalaze se i tri velike pomorske baze koje koriste italijanske oružane snage, ali i snage NATO-saveza”, rekao je Akrap.

Istaknuo je i da su Rusi već uzeli jednu pomorsku zračnu bazu u Siriji i od nje napravili svoju bazu. Dodao je da je u posljednjoj ruskoj strategiji predsjednik Vladimir Putin napisao da je cijelo Sredozemlje, a ne samo istočno, teatar njihovih operacija.

Rekao je da je u Jadran osim četiri broda ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

“Nije bilo nikakvih prijetnji ni po zemlje članice NATO-saveza, ni po oružane snage”, rekao je Akrap.

“S druge strane Rusi pokušavaju i u Tripoliju, odnosno na području Libije uzeti jednu pomorsku zračnu bazu, pokušavaju dobiti dogovoriti bilo sa Sudanom, bilo s Egiptom da dobiju jednu u Crvenom moru, i s Vijetnamom, jer na takav način pokušavaju napraviti svoje vojno-pomorske baze izvan svog prostora”, dodao je Akrap.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo