Srijeda, 18 svibnja, 2022

Iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma napali Schmidta, nazvali ga eksponentom velikobošnjačkog nacionalizma

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je sve političke snage u Bosni i Hercegovini da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani najesen 2022. godine sa ili bez izmjena Izbornog zakona.

Dok se niko iz HDZ-a ne oglašava, a ranije je i sam Dragan Čović govorio da će opstruirati izbore ako mu se ne udovolji na pregovorima o izbornoj reformi, za napade na visokog predstavnika zaduženi su Čovićevi trbuhozborci u raznim udruženjima.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), na čijoj web stranici je i tekst u kojem predsjednik tog udruženja Martin Mikulić BiH naziva “propalom državom”, oglasio se saopćenjem u kojem su se obrušili na Schmidta. Navode kako “najoštrije osuđuju sramotan istup Christiana Schmidta kojim se pridružio probošnjačkim strankama u miniranju izborne reforme, negiranju vladavine prava te uništavanju Ustava BiH i same srži Daytonskog mirovnog sporazuma”.

– Schmidt u posljednjem saopćenju obmanjuje javnost i relativizira važnost izmjene Izbornog zakona govoreći kako u Bosni i Hercegovini već postoji validan Izborni zakon prema kojemu se izbori mogu održati. To je notorna laž, sramotno negiranje vladavine prava i grubo nepoštivanje institucije Ustavnog suda BiH – navode HSPF-a.

Pretpostavljamo kako se Schmidt vodi sitnim, karijerističkim motivom vlaste biografije koju ne želi “uprljati” eventualnim neodržavanjem izbora u BiH, navode između ostalog u saopćenju.

– Međutim, upravo zbog toga bi Schmidt trebao pledirati da se ispoštuje vladavina prava, provede Odluka Ustavnog suda BiH te, u skladu s tim, Izborni zakon konačno uskladi s Ustavom – ističu.

Umjesto toga, Schmidt je, kažu, znakovito, u trenutcima pregovora u Neumu odlučio asistirati probošnjačkim strankama u kupovanju vremena i zadržavanju statusa quo, odnosno miniranju izborne reforme.

– To je direktno odobravanje njihovog destruktivnog, antidejtonskog djelovanja i podržavanje većinske hegemonije koja je smrtonosna za višenacionalne zajednice, kao što je historija nedavno na ovom prostoru i pokazala – navode u saopćenju.

Umjesto poštenog i nepristranog posrednika, dodaju iz HSPF-a, BiH je dobila još jednog nedoraslog eksponenta velikobošnjačkog nacionalizma koji će biti suodgovoran za njezinu propast.

– HSPF stoga moli Schmidta da se više ne poziva na vladavinu prava, poštene izbore, Daytonski mirovni sporazum i demokraciju uopće. Upravo je Schmidt taj koji sve navedeno negira, ne poštuje i uništava – stoji u saopćenju.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH večeras vanredno o finansiranju izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5...

Možda vas zanima i ovo