Subota, 27 studenoga, 2021

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske objasnili zašto testiranje na koronu košta 200 KM

Nemojte propustiti

Institut za javno zdravstvo do sada je testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus korona koja košta 200 KM, dok se cijena ovakvog testiranja u regionu kreće oko 200 eura.

Objašnjavaju da je riječ o “RT-PCR” metodu za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, te da je njen rezultat jedini validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje.

Reagujući na objave u pojedinim medijima da određene laboratorije u BiH rade analize na virus korona za 60 KM, iz Instituta su naglasili da je riječ o serološkoj analizi koja nije validirana, niti preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije.

“Testove za ovu vrstu usluge Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbijedio je iz vlastitih sredstava, te isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske”, napomenuli su iz Instituta.

Institut za javno zdravstvo do sada je testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

“Radnici Instituta imaju ogromnu odgovornost i svoj posao rade savjesno. Osuđujemo svaki pokušaj narušavanja ugleda i digniteta ustanove i zaposlenih sa neprovjerenim informacijama”, poručili su iz iz Instituta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo