Petak, 25 lipnja, 2021

Iz manjeg bh. entiteta ne prestaje kuknjava na Schmidtov izbor; Dodikov portparol tvrdi: Ako pitate Republiku Srpsku, visoki predstavnik nije izabran

Autor:Srna

Nemojte propustiti

– U prevodu, ako pitate Republiku Srpsku, nije izabran novi visoki predstavnik i to je nešto što Republika Srpska jasno poručuje, rekao je Kovačević.

– Imenovanje visokog predstavnika nije učinjeno kako to predviđa Dejtonski sporazum, odnosno Aneskom 10 koji jasno precizira to pitanje, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Dejtonski sporazum konkretno definiše visokog predstavnika u Aneksu 10 u kojem se jasno kaže na koji način se imenuje visoki predstavnik.

On smatra da činjenice treba ponavljati svaki put kada se zloupotrebljavaju, odnosno kada se krše procedure koje su jasno propisne, te je naveo da u Aneksu 10 jasno piše da se visoki predstavnik imenuje sporazumom, dogovorom strana potpisnica Aneksa 10 i da poslije tog sporazuma treba da uslijedi relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Kovačević je podsjetio da su strane potpisnice Aneksa 10 Republika Srpska, Federacija BiH, zajedničke institucije BiH, Hrvatska i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, odnosno pravna nasljednica Srbija.

– To su strane koje bi trebalo da sjednu za pregovarački sto, da se prvo usaglase da je potreban BiH novi visoki predstavnik, onda da se dogovore ko bi to mogao da bude i poslije svega toga da potpišu određeni sporazum i da to onda upute Savjetu bezbjednosti UN, rekao je Kovačević.

On je dodao da nikakva drugačija procedura nije legalna, nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom koji je jedini relevantan za BiH i za politički život u BiH.

Kovačević je podsjetio i da je sa jučerašnjeg, kako je naveo, izuzetno značajnog sastanka u Palati Republike čiji je domaćin bila predjsednik Željka Cvijanović, poslata poruka da je tako nešto apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

– U prevodu, ako pitate Republiku Srpsku, nije izabran novi visoki predstavnik i to je nešto što Republika Srpska jasno poručuje, rekao je Kovačević.

On je napomenuo i da je visoki predstavnik Valentin Inzko sve vrijeme svog mandata radio samo jedan posao, a to je konstantan atak i pritisak na Republiku Srpsku i na njene ustavne nadležnosti i za taj posao je dobio više od sedam miliona KM.

– Onda, morate da shvatite koliko je za međunarodnu zajednicu, odnosno za dio međunarodne zajednice koji je na jedan ovakav nelegalan i nelegitiman način pokušao da ponovo izabere novog visokog predstavnika, taj posao ataka, pritiska i umanjenja nadležnosti Republike Srpske značajan za taj dio međunarodne zajednice. To pokazuje koliko je bitna naša borba da očuvamo Republiku Srpsku, rekao je Kovačević.

Govoreći o sastanku koji je predsjednik Srpske ranije bila najavila za sutra sa liderima opozicije, a neki su već rekli da se neće odazvati, Kovačević je rekao da je to nešto na šta se naviklo, ali je izuzetno zabrinjavajuće, javlja Srna.

On je naveo kako sve bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu se razlikuju o raznim pitanjima, prvenstveno o tome na koji način da bude uređen život u FBiH, ali su uvijek jedinstvene kada je riječ o Republici Srpskoj, kada treba umanjiti njen značaj ili je ukinuti.

– Tu su uvijek jedinstveni i nemaju nikakav problem da sjednu za isti sto i da o tome razgovaraju, i nije bitno ko će na to da pozove. Nedavno je na jednu takvu vrstu razgovora pozvala opoziciona stranka u FBiH, SDP, i sve stranke su se odazvale. S druge strane mi, nažalost, zbog opozicije u Republici Srpskoj nemamo tu mogućnost da postignemo jedinstven stav političkih predstavnika, napomenio je Kovačević.

On smatra da je to veoma loše, ali i isto tako nešto što građani Republike Srpske moraju da prepoznaju.

– Iz tog razloga je veoma bitno da građani znaju da smo danas imali sastanak političkih predstavnika većinske volje građana Republike Srpske koji su veoma jasno iznijeli svoj stav da je ovakav izbor novog visokog predstavnika neprihvatljiv. Za Republiku Srpsku je neprihvatljiv bilo kakav izbor novog visokog predstavnika jer je naš stav da visoki predstavnik mora da ode, podsjetio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da se od lidera SDA Bakira Izetbegovića moglo da čuje da od narednog visokog predstavnika očekuje da bude još efikasiniji od Inzka.

– Kada kaže još efikasniji, to znači još efikasniji protiv Republike Srpske, još manje Srpske. To je nešto što oni žele za šta nažalost imaju podršku opozicionih stranaka iz Republike Srpske i što smatram da je njen najveći problem – što ima predstavnike koji misle na takav način, rekao je Kovačević.

On je dodao da Inzko gotovo da nije imao rečenicu da nije negativno okarakterisao člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

– To sa Inzkom je prošlost, kao i sa visokim predstavnikom. Nas u Republici Srpskoj ne zanimaju nikakvi visoki predstavnici, nikakvi međunarodni tutori već nas zanima da potpuno preuzmemo odgovornost za život građana koji nas biraju. Želimo da nastavimo sa politikom povećanja plata, povećanja penzija, sa izgradnjom vrtića, novih škola, da nastavimo da se borimo da život građana u Srpskoj bude bolji i da što manje ljudi odlazi, rekao je Kovačević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo