Utorak, 17 svibnja, 2022

Iz OHR-a poslali jasnu poruku: CIK mora imati resurse da obavi sve pripreme neophodne za provođenje izbora!

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom nije doznačilo sredstva za posebnu namjenu, a koja uključuju novac za pripremne radnje za izbore.

Ured visokog predstavnika (OHR) za Novinsku agenciju Patria ističe da sve institucije BiH, a posebno Ministarstvo finansija BiH, imaju zakonsku obavezu da osiguraju adekvatno finansiranje izbora iz budžeta BiH uključujući i putem privremenog finansiranja.

“Izbori su osnova demokratske vlasti, a CIK mora imati resurse da obavi sve pripreme neophodne za provođenje izbora“, jasni su iz OHR-a.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom nije doznačilo sredstva za posebnu namjenu, a koja uključuju novac za pripremne radnje za izbore.

Time se došlo do zaključka da se sprječava finansiranje pa i održavanje Opštih izbora.

Danas su se oglasili iz Ministarstva i kazali da je daleko od realnosti da neko opstruira održavanje izbora, te da su oni mišljenjem upozorili CIK da su dužni ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog finansiranja.

„A obaveza Ministarstva je da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima“, zaključuje se u saopštenju.

Ali, sam Dragan Čović najavljivao je planove B ili C u slučaju da ne dođe do izborne reforme i to na način kako on priželjkuje, a jedan od tih planova je i bojkot i neodržavanje izbora! S obzirom da je Bevanda tvrda struja HDZ-a lako se da zaključiti da slanja raznih mišljenja su kupovina vremena prije nove runde pregovora s međunarodnim izaslanicima.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik najavio: Po 100 KM mladima, penzionerima i borcima u RS-u

Milorad Dodik je kazao da će za te namjene iz budžeta biti potrebno izdvojiti oko 50 miliona KM. Predsjednik SNSD-a...

Možda vas zanima i ovo