Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Iz Petrola upozoravaju: Moguće su nestašice goriva u BiH

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

Tijekom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u Bosni i Hercegovini zbog znatno otežane opskrbe izazvane blokadom uvoza ruske nafte u Europskoj uniji.

Kako su kazali slovenskog Petrola za portal Raport Grupa je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije covida, kako je definirano u poslovnom planu za 2022. godinu.

– Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo vidjeli kašnjenja u lancima nabavke. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za mjesec juni za snabdijevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)” naveli su za Raport.

Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja.

– Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima snabdijevanja, sa većom potražnjom od ponude, na mogućnost nestašice goriva (posebno ljeti) i rasta cijena na duži rok, upozoravaju na to i međunarodne stručne organizacije.

Izazov su i rafinerije, koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz “neruskih” izvora. Dodatna komplikacija u našoj neposrednoj blizini je kvar austrijske rafinerije Schewchat, gdje je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

Samo u periodu od 23. svibnja do 10. lipnja, radi se o periodu nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim berzama porasla je za 16 posto, a dizel goriva za 25 posto.

Zbog navedenih faktora nije moguće predvidjeti dalji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva, zaključili su u Petrolu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bh. građani jedva sastavljaju kraj s krajem: “Kupujemo po dvije paprike i dva paradajza”

“Prestali smo kupovati neke namirnice. Smanjili smo kupovinu mesa i slatkog. Čovjek gleda da kupuje ono što mora”, govori...

Možda vas zanima i ovo