Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu

Nemojte propustiti

Prema Ustavu, vlast u Federaciji BiH konsenzusom imenuju predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su izabrani u klubovima naroda, a njihov dogovor potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH – navodi se u saopćenju.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas da se oštro protivi namjerama visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da dodatnim odlukama nameće rješenja kojima je isključivi cilj da se u formiranju vlasti u Federaciji BiH zaobiđe volja Kluba Bošnjaka.

– Zahtijevamo da visoki predstavnik i njegov ured odmah obustave tajne razgovore koje vode s dijelom političkih stranaka, čiji su detalji procurili u javnost i odustanu od nametanja novih odluka. Opravdano sumnjamo da se i ovi razgovori vode u koordinaciji sa zvaničnim Zagrebom, kao što je bio slučaj i prilikom nametanja rješenja u izbornoj noći. Tom odlukom je visoki predstavnik, umjesto sankcija zbog blokade implementacije izbornih rezultata iz prethodnog mandata, nagradio HDZ BiH i ojačao njihovu poziciju.

Prema Ustavu, vlast u Federaciji BiH konsenzusom imenuju predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su izabrani u klubovima naroda, a njihov dogovor potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH – navodi se u saopćenju.

– Pokušaj da se jednokratnim rješenjima omogući da federalnu vlast imenuju predstavnici Hrvata i Srba, bez Bošnjaka, ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka koji čine preko 70 posto građana Federacije BiH.

Od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) tražimo da zaustave OHR u namjeri da počini novo nasilje nad Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH, te time dodatno produbi krizu i izazove nesagledive posljedice provocirajući opravdani revolt stotina hiljada birača čiju volju visoki predstavnik klasičnim izbornim inženjeringom kani poništiti – saopćeno je iz SDA.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo