Utorak, 21 rujna, 2021

Izabran je novi Papa Franjo!

Nemojte propustiti

Kardinali su izabrali novog papu, 266. po redu poglavara katoličke crkve. Iz dimnjaka Sikstinske kapele bijeli dim je pušten u 19:06 sati. Novi papa izabran je u trećem krugu glasanja.

PapaZa novog papu izabran je Jorge Mario Bergoglio. “Imamo papu”, objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, dodavši da je novi papa odlučio uzeti ime Franjo I.

Cijeli Trg sv. Petra i okolne ulice ispunjene su vjernicima. Procjenjuje se da je papu došlo pozdraviti 200 do 300 tisuća ljudi.

Novog papu biralo je 115 kardinala. Novi je papa izabran dvotrećinskom većinom glasova. Puštanje bijelog dima znači da je papa kojeg su izabrali prihvatio tu odgovornost. Uskoro ćemo saznati tko je novi poglavar katoličke crkve.

Nakon što izabrani kandidat dobije najmanje 77 glasova, dekan kardinalskog zbora ga pita prihvaća li taj izbor. Nakon što pristane, odmah postaje novi papa i pušta se bijeli dim. Nakon toga papa odlazi u Sobu suza, sakristiju u Sikstinskoj kapeli, gdje papu čekaju tri bijele odore. Novi papa zatim se vraća u Sikstinsku kapelu, nakon čega slijedi njegovo predstavljanje vjernicima.

Sinoć nešto prije 20 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je crni dim. Značilo je to da 115 kardinala nije izabralo novog papu, pa je glasanje nastavljeno danas. No u jutarnjem glasanju novi papa još uvijek nije poznat. Iz dimnjaka je opet izašao crni dim. Treći izborni krug počeo je oko 17 sati.

Kao najveći favoriti u konklave su ušli milanski nadbiskup Angelo Scola i brazilski kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, pišu talijanski mediji. Kao najveći favorit javnosti spominje se bostonski nadbiskup Sean Patrick O’Malley, koji je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u glasovanju čitatelja lista Corriere della Sera.

Uskoro opširnije…

(Index.hr/Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodikov savjetnik prijeti nakon Komšićevog odlaska u UN? Sve je izvjesnije da BiH neće biti, u ime svoje kombi stranke može iznositi te neistinite...

Kovačević je kazao da je jasno da Komšić u UN-u ne može predstavljati BiH, jer BiH u svojim institucijama...

Možda vas zanima i ovo