Petak, 17 rujna, 2021

Izašao iz zatvora i ponovo silovao ženu: “Bio sam pijan, žao mi je”

Nemojte propustiti

Osuđenici iz zatvora u BiH i nakon izdržane trećine kazne izlaze na uslovnu slobodu. Međutim, mnogi od njih ne mogu odoljeti iskušenjima te se brzo vraćaju iza rešetaka, najčešće zbog istih krivičnih djela.

Iako se moraju javljati u policijsku stanicu tokom boravka na slobodi te se nalaze pod prividnim nadzorom centara za socijalni rad, ne prođe puno vremena do njihovog ponovnog hapšenja. Takvih primjera u zatvorima ima na stotine, što, prema mišljenjima stručnjaka, ukazuje na to da u većini slučajeva nije postignuta svrha kažnjavanja, piše Dnevni avaz.

Među njima je i Miroslav Gavrić (26), koji je već drugi put u banjalučkom zatvoru zbog silovanja. On je 2014. u Osnovnom sudu u Kotor-Varoši osuđen zbog silovanja poznanice u aprilu te godine u čelinačkom mestu Šnjegotin.
Kobne noći je 64-godišnju žrtvu sreo kod prijatelja na slavi. Nakon što je žena pješke krenula kući, Gavrić je pošao za njom i presreo ju je na lokalnom putu. Pod prijetnjom da će je zaklati nožem, ženu je odvukao pored puta, gdje ju je pretukao i silovao.
Iz zatvora je pušten na uslovnu slobodu u julu 2016. godine i samo tri mjeseca kasnije ponovo je silovao svoju žrtvu.

– Prvi put sam osuđen na godinu i po zatvora. Dobio sam tri i po mjeseca uslovno. Ostalo mi je 15 dana do isteka uslovne kada sam ponovo silovao. Sad imam još 44 mjeseca, a na suđenju sam dobio šest godina i tri mjeseca – kaže nam Gavrić.

Pravdao nam se riječima da je bio pijan kada je to uradio i dodao da se kaje.

– Da, kajem se. Žao mi je što sam to uradio. Šta ću? U zatvoru sam sada… Nisam imao nikakvih problema i izdržat ću ostatak kazne – dodaje Gavrić, koji se nalazi u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tunjice u Banjoj Luci.

Gavrić je samo jedan u nizu osuđenika u KPZ Tunjice koji su se zbog kršenja uslovne kazne vratili u zatvor. U ovom KPZ ipak je mnogo više povratnika koji zbog istog dijela leže osmi, deveti ili deseti put.

– Oni znaju da je njihovo da odleže dva ili tri mjeseca i da će ponovo napolje. Zbog toga s njima nema nikakvih problema – ističu čuvari u KPZ Tunjice.

Prema podacima Ministarstva za pravdu BiH iz prošle godine, Komisija je pozitivno riješila 721 molbu osuđenika ili 45 posto. To znači da je Bosna i Hercegovina u rangu s visokorazvijenim evropskim zemljama, gdje se postotak riješenih molbi osuđenika kreće od 43 do 52 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo