Nedjelja, 21 travnja, 2024

Izaslanik njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan reagovao na zaključke HNS-a: Pokušaj demontaže države nećemo dozvoliti

Preporučeno

O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, naveo je Ahmetović

Planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spriječi izbore u BiH ili stvori novi entitet još su jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga koje se zalažu za destabilizaciju Zapadnog Balkana, kazao je Adis Ahmetović (SPD), specijalni izaslanik Bundestaga.

Više je nego iritantno, smatra Ahmetović, što hrvatski predsjednik govori da je spreman da spriječi izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

“Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci”, rekao je izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan.

O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, naveo je Ahmetović, dodajući da će podržati sve one koji su posvećeni pluralističkoj, demokratskoj regiji i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom cilju, naveo je, Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, Christian Schmidt također ima punu podršku.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

Ahametović je istaknuo i da će se izbori svakako održati.

“U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica“, zaključio je Ahmetović.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor BiH na izvanrednom je zasjedanju u Mostaru jučer jednoglasno usvojio niz zaključaka koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmjena izbornog zakonodavstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas