Petak, 25 lipnja, 2021

Izazvala paniku u centru grada: Ne znajući sa izleta dovezao zmiju u centar Banjaluke

Nemojte propustiti

Zmija koja se pojavila sinoć u centru Banjaluke dovezena je sa izletišta u autu jednog građanina, a da to nije ni znao, kazao je danas Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, koje se bavi suzbijanjem i uklanjanjem ovih gmizavaca.

zmija-b-luka“Vozač je ispričao da je taj dan bio na izletu sa suprugom, a kasnije su došli do centra gdje su po izlasku iz automobila vidjeli zmiju. Ona se bila uvukla na zadnje sjedište auta”, ispričao je Šušnjar.

Dodao je da se radilo o smuku, koji nije otrovna zmija i najzastupljeniji je na našim prostorima. Šušnjar ističe da su u posljednjih desetak godina imali oko 15 intervencija gdje je zmija dovezena autom u grad.

“Ljudi ne paze gdje ostavljaju auta i ne razmišljaju o tome da bi se zmija mogla uvući”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, izlazak na teren u ovakvim ili sličnim situacijama oni naplaćuju od 50 do 100 KM, naglašavajući da su od početka ove godine imali 40 intervencija. Apeluje da građani redovno kose svoja dvorišta.

“Imali smo nekoliko slučajeva ugriza zmije, jedan se desio nedavno u prigradskom naselju Kmećani, gdje smo pacijenta prebacili na Kliniku za infektivne bolesti”, kazala je Dušica Stanković, portparol u banjalučkom Domu zdravlja.

Dodala je da imaju dovoljno antiviperinum seruma u hitnoj pomoći, pedijatrijskim ambulantama, kao i u svim gradskim, prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine.

Stankovićeva je poručila građanima da izbjegavaju područja gdje ima zmija i da prilikom boravka u prirodi nose dovoljno duboku obuću kako bi se zaštitili od eventualnog ujeda.
U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kažu da je samo jednog pacijenta ugrizla zmija otvrovnica.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Ne treba stranci da nas spajaju”: Draško Stanivuković se u Tuzli sastao s gradonačelnikom Jasmoinom Imamovićem

Jasmin Imamović je pozvao građane Banjaluke da ljetuju u Tuzli. Draško Stanivuković je istakao da je sretan zbog današnje...

Možda vas zanima i ovo