Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Izbačena sam na ulicu s 2 marke, još su mi rekli da sam stara…

Nemojte propustiti

Bivše uposlenice, nakon što su ostale bez posla, prijavile su se na biro, ali zbog neuplaćenih doprinosa, ne mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu niti uvezati radni staž. U jednoj smjeni radile su i po 12 sati, a imale su samo šest dana godišnjeg odmora.

kladionica-zatvaranjePošast kladionica zahvatila je proteklih godina sve zemlje u regiji. Nažalost, tešku materijalnu situaciju i nizak životni standard velikog dijela stanovništva, iskoristili su da otvaraju kladionice čak i u blizini škola, vjerskih objekata i slično, a nažalost država uglavnom nije imala snage da se sa ovim oblikom poroka kockanja adekvatno nosi.

Odnedavno su krenule neka akcije poreznika, s ciljem da se barem osigura plaćanje poreza državi, što je rezultiralo i zatvaranjem nekih objekata.

Bivše uposlenice kladionice “Derby Betshop” Amela Obhođaš i njega radna kolegica E. S. obratile su se redakciji sarajevskog Dnevnog avaza nakon akcije poreznih i finansijskih inspektora FBiH, koji su zatvorili 185 poslovnica ove kladionice, negodujući zbog toga što niko od nadležnih ne vodi računa o tome što im poslodavac duguje četiri plaće i što im godinama nisu uplaćivani doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

– Nas 430 uposlenica ostalo je bez posla zato što državi nisu plaćeni porezi. No, nikoga nije briga za naša prava. Uposlenica sam 13 godina u “Derby Betshopu”, a sada ništa ne mogu ostvariti. Izašla sam iz kladionice s dvije marke u džepu – kaže Obhođaš.

Bivše uposlenice, nakon što su ostale bez posla, prijavile su se na biro, ali zbog neuplaćenih doprinosa, ne mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu niti uvezati radni staž. U jednoj smjeni radile su i po 12 sati, a imale su samo šest dana godišnjeg odmora.

– Ogorčeni smo što nadležni u Poreznoj upravi i Ministarstvu finansija FBiH nisu gledali i drugu stranu. Nije ih briga što je toliko uposlenika, mahom žena, izbačeno na ulicu bukvalno bez feninga u džepu. Ima dosta žena koje su samohrane majke i izdržavaju po troje ili četvero djece. Živjele smo od 150 KM toplog obroka, a plaća, ako je i dobijemo, bila je svaka tri mjeseca. Sada smo ni na nebu ni na zemlji. Imat ćemo samo zdravstveno, a ne znamo šta će biti sa stažom i plaćama koje nam duguje poslodavac protiv kojeg smo podnijele krivičnu prijavu – pita se E. S., koja je dodala da su mlađe kolegice, po preporuci, dobile posao u drugim kladionicama, a za njih su rekli da su “stare”.

(Doznajemo/Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo