Petak, 25 lipnja, 2021

IZBiH: Dok cijeli svijet oplakuje Srebrenicu, specijalci iz RS-a nasrću na majke žrtava

Nemojte propustiti

Povodom incidenta koji se dogodio u 13. jula u Kravici kod Bratunca, a u kojem su majke Srebrenice grubo sprečavane da uđu u nekadašnju zemljoradničku zadrugu, kao jedno od stratišta Srebreničkih muškaraca i dječaka 1995. godine, danas se ispred institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) oglasilo Muftijstvo tuzlansko, oštro osuđujući navedeni incident.

majke-srebrenice-kravice”Muftijstvo tuzlansko osuđuje incident koji se dogodio u subotu 13. jula ove godine, kada je specijalna policija Republike Srpske (RS) nasrnula na predstavnice udruženja žrtava genocida u Srebrenici, pokušavajući ih spriječiti da posjete jedno od stratišta u Kravici, u kojem je stradao veliki broj Bošnjaka. Naročito teško pada to što se to dogodio u danima kada cijeli svijet suosjeća sa žrtvama genocida u Srebrenici, posebno s majkama žrtava, koje su iscrpljene od traganja za posmrtnim ostacima svojih najmilijih i od majčinske tuge koja nesmanjeno traje već osamnaest godina”, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Naše ogorčenje je veće, dodaje se, jer je MUP RS onemogućio majkama da dostojanstveno posjete ovo mjesto u danima ramazana, u kojima su muslimani u posebnom duhovnom miru i kada incidenti ovakve vrste narušavaju taj mir.

”Ovakvim i sličnim postupcima ne doprinosi se uspostavljanju stabilnog mira, niti ublažavanju stravičnih posljedica genocida u Srebrenici, na čemu bi svi, naročito policija, trebalo da predano rade”, navodi se iz Muftijstva tuzlanskog.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo