Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Izbjegavanje vežbanja je podjednako štetno kao i pušenje

Nemojte propustiti

Ako ste pomislili da je dovoljno da prestanete da pušite da biste ostali zdravi, u zabludi ste, tvrde stručnjaci.

Foto: ArhivNedostatak fizičke aktivnosti podjednako je opasan, ako ne i opasniji od pušenja, tvrde istraživači.

Svi ljudi, bez obzira na godište, bi trebali da se bar dva i po sata nedeljno bave nekom fizičkom aktivnošću da bi sačuvali svoje zdravlje.

To ne znači da to vrijeme morate da provedete u nekoj teretani, dovoljna će biti dva i po sata hodanja, baštovanstva ili obavljanja kućnih poslova.

Istraživači sa Harvarda procenjuju da svake godine 57 miliona ljudi širom svijeta umre od štetnog uticaja nikotina i da je taj broj znatno veći od broja smrti koje uzrokuju bolesti srca, rak crijeva i dojke ili dijabetes.

“Ne iznenađuje nas što nedostatak fizičke aktivnosti izaziva više smrtnih slučajeva od pušenja, jer samo jedna trećina svetske populacije puši, dok su dve trećine neaktivni”, rekla je Ajmin Li, glavna autorka istraživanja iz Harvardske medicinske škole.

Ona dodaje da nedostatak vremena ne može da bude izgovor za nevježbanje, jer se i šetnja do posla smatra dobrom fizičkom aktivnošću.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo