Subota, 4 prosinca, 2021

Izbjegnite sankcije i neugodnosti: Važne preporuke za ponašanje u tržnim centrima

Nemojte propustiti

Štab Federalne uprave civilne zaštite stavio je na sinoć održanoj sjednici van snage naredbe kojima je bio zabranjen rad tržnim centrima i i ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Tržni centri, odnosno prostori u centrima kojima je bio zabranjen rad danas će početi raditi. U nastavku pročitajte preporuke za sprečavanje infekcije u tržnim centrima:

Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1 do 2 metra.

Broj mušterija koje u isto vrijeme mogu biti unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 m2.

Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora uz dodavanje više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

Preporučuje se da se smanji broj predmeta namijenjenih za sjedenje i odmor kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje.

Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude
vremenski period u kojem će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetički saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj
odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje trgovačkih centara

Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.
Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor i otežano disanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo