Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Izbjegnite zamke: Napravite zdravu domaću salatu

Nemojte propustiti

Salate su najčešče na meniju onih koji brinu o svojoj kilaži ili žele da je smanje. Ali, naizgled zdrav obrok često može da bude pun teških masnoća, skrivenih kalorija koje su katastrofa za dijetu.

Foto: IlustracijaNaime, i najmanji dodatak sira, krema, pavlake ili majoneze naizgled niskokaloričan obrok mogu da svrstaju u “lošu” kategoriju pa da imate efekat kao da ste pojeli hamburger ili veliku porciju pomfrita. Naravno, to ne mora da bude tako, ako samo malo obratite pažnju na ishranu.

Dijetetičar Heather Bauer kaže da uz pomoć nekoliko jednostavnih namirnica možete napraviti značajnu razliku u kvalitetu obroka.

– Salate imaju malo kalorija i poželjne su na meniju ako vas brine obim struka, zadnjice i bokova. Ali, da biste se u potpunosti bili sigurni da ste pripremili dijtetski prihvatljiv obrok morate pravilno da kombinujete sastojke. Kada jedete salate uz glavni obrok poješćete, u prosjeku, 12 odsto manje kalorija – kaže Bauer.
Ovaj stručnjak preporučuje salate od tamno zelenih biljaka, kao što su špinat, kelj, ajberg salata jer su niskokalorične, a hranljive, bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima.
 
TOP 5 SAVJETA DA NAPRAVITE ZDRAVU SALATU:

– birajte tamno zeleno povrće,
 
– proteine ograničite na dodavanje bjelanaca, grilovanog bijelog mesa ili pasulja. Izbjegavajte sir,
 
– dodajte zdrave masnoće u obliku orašastih plodova ili kriške avokada,
 
– sami pravite prelive – tako ćete izbjeći dodatke slanine i šećera. Senf je dobar prijedlog,
 
– izbjegavajte da sa strane dodate hljeb ili bilo koje drugo pecivo. Birajte dvopek.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo