Utorak, 19 listopada, 2021

Izbjegnut sudar putničkih aviona iznad New Yorka

Nemojte propustiti

Američke vlasti zadužene za avionski putnički saobraćaj istražuju što je dovelo od incidenta u zračnom prostoru iznad New Yorka tokom koga je umalo došlo do sudara između dva putnička aviona. Avioni su se, javlja BBC, mimoišli na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara.

Ilustracija
Ilustracija

Dogodilo se to 13. juna oko 14.40 sati po lokalnom vremenu, a Savezna uprava za avijaciju (FAA) objavila je u petak da su u opasnost bili dovedeni avioni Boeing 747 prevoznika Delta Airlines Boeing 747 i Embraer E170 prevoznika Shuttle America.

Boeing 747 dobio je dozvolu za slijetanje na aerodrom JFK, ali pilot nije bio siguran da će uspjeti sletjeti iz prvog pokušaja pa je krenuo napraviti krug kako bi novo slijetanje bilo besprijekorno. U tom je trenutku 15-ak kilometara udaljenog aerodroma LaGuardia polijetao je Embraer E170.

Još nisu razjašnjene okolnosti kako su se avioni mogli približiti jedan drugom na 60 metara vertikalno i 800 metara horizontalno što je daleko ispod standarda koji nalažu minimalnu dopuštenu udaljenost od 300 metara vertikalno i 4.800 metara horizontalno. Pravovremenom intervencijom pilota izbjegnuta je nesreća i avioni su sletjeli sigurno.

Ne zna se koliko je u njima bilo putnika, ali Deltin Boeing najviše ih može primiti 376, a Embraer E170 oko 69 osoba.

(Reuters)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo