Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Izbori 12. oktobra: Pojedine stranke iz Sarajeva ponovno zagovaraju odgodu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Formalno, niko ne podržava odgodu izbora, ali je očito da bi nekim strankama, posebno u Sarajevu, to itekako odgovaralo.

Jasnu poruku da održavanje izbora ne smije doći u pitanje uputio je pred ovosedmično zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Peter Sorensen. Opći izbori u BiH bit će raspisani do 15. maja, a datum kada bi trebali biti održani je 12. oktobra, rekao je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Stjepan Mikić. Trenutačno nije realna opcija da lokalni izbori u Mostaru budu raspisani paralelno s općim, ali ako budu ispunjeni zakonski preduvjeti, SIP će i za to biti spreman, kazao je predsjednik SIP-a.

Formalno, niko ne podržava odgodu izbora, ali je očito da bi nekim strankama, posebno u Sarajevu, to itekako odgovaralo. Svima ostalima, uključujući i ogromnu većinu građana BiH to nikako ne odgovara, jer se cijela zemlja, a najprije FBiH, nalazi u trogodišnjoj agoniji. Svaki produžetak ovakve situacije, do iduće ili 2016., značio bi i nastavak krize započete 2011. uspostavom nelegalne vlasti. Bez obzira na ishod glasovanja o promjenama Izbornog zakona i javno očitovanje kako su i oni protiv odgode izbora, interes stranaka koje trenutačno kontroliraju izvršnu vlast u FBiH, a najprije SDP-a i SDA, za takav scenarij sasvim je jasan. Produžetkom sadašnje vladavine dobivaju dodatno vrijeme da potpuno iscrpe entitetske resurse koje kontroliraju. Njihovi sukobi, intrige i međusobne podvale ne dotiču raspodjelu proračunskog novca, upravljanje javnim poduzećima i sve druge aktivnosti gdje finansijske i ko zna kakve sve interese imaju obje stranke. Malo je vjerovatno da će nakon izbora i jedni i drugi imati u rukama ovoliku količinu vlasti i ovoliki broj pozicija u administraciji i javnim poduzećima kao što je to danas slučaj.

Činjenica je i da što duže traje ova vlast, to su manji izgledi da neka nova vlast popravi načinjenu štetu. Svjesni su toga i u strankama koje imaju oporbeni status u FBiH i koje nestrpljivo iščekuju dan izbora. Sadašnja vlast tako radi da SBB, dva HDZ-a i druge oporbene stranke skoro da i ne moraju voditi predizbornu kampanju. Aktuelna vlast potezima se svakodnevno kompromitira i ugrožava ionako skromne izglede na predstojećim izborima. Poseban problem je inženjering i manipulacija s predstavnicima. No, ako već treba birati između odgode izbora i izbora po manjkavim pravilima, onda je svakako manje zlo ova druga opcija. Toga je svjesna većina političkih aktera u BiH, ali i predstavnici međunarodne zajednice koji se oglašavaju posljednjih dana.

(Vecernji.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo