Nedjelja, 1 listopada, 2023

Izborna reforma – novi prijedlog EU: Glasovi Hrvata Hercegovine vrijede tri puta više od bošnjačkih

Autor:Patria

Preporučeno

Prođe li navedeni prijedlog glasovi Hrvata iz Hercegovine vrijedili bi tri puta više nego glasovi Bošnjaka u Sarajevu – piše Patria.

U zgradi Delegacije EU u BiH jutros su nastavljeni pregovori o reformama Izbornog zakona i Ustava BiH, te o integritetu izbornog procesa.

Pregovarači su ponovo podijeljeni u dvije grupe u odvojenim salama, pa tako lideri SDA, HDZ, SBB, NIP, NES I HDZ 1990 raspravljaju o političkim pitanjima reforme, dok su građanske stranke uključene jedino u razgovore o integritetu izbornog procesa.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Kako saznaje Patria na stolu je novi prijedlog Evropske unije kojim bi glasovi iz recimo Zapadnohercegovačkog kantona vrijedili tri puta više nego glasovi u Kantonu Sarajevo.

Prođe li navedeni prijedlog glasovi Hrvata iz Hercegovine vrijedili bi tri puta više nego glasovi Bošnjaka u Sarajevu.

Foto: Patria

Podsjećamo, nova runda pregovora o izbornim i ustavnim reformama počela je jučer u Sarajevu pod patronatom predstavnice EU Angeline Eicchorrst i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo