Subota, 15 svibnja, 2021

Izet ef. Čamdžić: Sadaku možeš dati kome hoćeš, zekat uplati na račun Islamske zajednice

Nemojte propustiti

Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, predvodio je današnji džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

On je svoju hutbu naslovio sa “Zekat se mora platiti na račun u Medini”, referišući se na slučaj iz vremena halife Ebu Bekra, a potom napravio paralelu s (ne)plaćanjem zekata u našoj državi.

“Često se, u Ramazanu svakodnevno, susrećem s pitanjem: “Efendija, imaš li nekoga kome bih dao zekat? Želja mi je da moj zekat dođe u prave ruke”. Odgovaram: “Sadaku možeš dati kome hoćeš, ona pripada ljudima. Zekat ako si dužan i želiš ga dati, možeš ga dati samo na jedan način, uplatiti ga na račun Islamske zajednice”. Sve drugo je pogrešan put“, rekao je u jednom dijelu svoje hutbe Izet Čamdžić.

“Ako neispravno platimo zekat, doći će nam opomena. Kako će nam doći opomena? Allah dž.š. će o tome odlučiti. Njemu su svi načini i metode na raspolaganju. Ako opomenu ne vidimo, ako se ne opomenemo, uslijedit će plijenidba naše imovine. Čime i kako? O tome će odlučivati svevišnji. Požarom, poplavom, krađom, kojim načinom propasti. A teže od toga je, da poslanik Muhammed alejhiselam kaže, da će imovina na koju nije dat zekat na Sudnjem danu u ogromnu zmiju s crnim i bijelim pjegama pretvoriti, koja će čovjeka stezati govoreći: “Ja sam tvoj imetak koji nisi zekatom očistio”. Allah dž.š. od nas zahtijeva, naređuje nam da se institucijama pokoravamo“, dodaje on.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo