Utorak, 30 studenoga, 2021

Izet Redžić: Moj brat je 100 posto ubijen, odakle mu crna tekućina u ustima

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Sulejman Redžić, moj brat 100 posto je ubijen. Ne mogu vam reći ko je to uradio, ali sumnjam na krivca. I to ne mogu reći javno, jer se zaista bojimo.

Ovo je jučer, na godišnjicu bratovljeve smrti, u ispovijesti za sarajevski „Avaz” kazao Izet Redžić.

Tijelo Sulejmana Redžića pronađeno je na lokalitetu Lapišnice 21. januara 2013. Nestanak uglednog sarajevskog akademika iz porodične kuće na Bistriku prijavila je njegova supruga Amira 7. januara. No, okolnosti nestanka i smrti i danas nisu potpuno razjašnjene.

Vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo utvrdio je da je uzrok smrti nagli zastoj u radu srca. U nalazu su opisane i vanjske povrede glave, šaka i potkoljenica, koje je vještak kvalificirao kao lake i naveo da su mogle nastati i padom tijela i udarcem u tvrdu podlogu.

Kako kaže Izet, iako mu je teško o tome razgovarati, njegovoj porodici u Vincu pored Jajca nije jasno zašto nije vođena istraga o smrti njegovog brata. Posebno je teško njihovoj majci Haseni, koja se ne može pomiriti sa smrću sina.

– Vidio sam tijelo mog brata i siguran sam da on sebi ne bi mogao nanijeti povrede koje sam vidio. Taj dan kada sam došao da identifikujem tijelo, rečeno nam je da je njemu curila tamna tekućina iz usta i da ju je, navodno, imao i u želucu. Tako su nam rekli – kaže Izet, prenosi “Avaz”

Napominje da je i datum nestanka profesora Redžića upitan, jer njega niko, prema njegovim informacijama, nije vidio od 31. decembra 2012.

– Da se za njim traga, mi u Vincu saznali smo tek 15. januara prošle godine. S njegovom suprugom Amirom i kćerkama Belmom i Ismetom ne kontaktiramo. Amira nam je poslala vrlo čudno pismo, a moja bratična me pozvala nakon što sam rekao da bi Sulejmanove kćerke mogle puno znati – govori Izet.

Izet Redžić podsjeća da je jedino ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) razgovarao s porodicom Redžić iz Vinca i ponudio pomoć iz svoje nadležnosti.

– Međutim, Tužilaštvo BiH navelo je da ne može utjecati na Tužilaštvo Republike Srpske. Razgovarali smo i s glavnim tužiocem RS, ali ni on nam nije mogao pomoći – kaže brat akademika Redžića, prenosi spomenuti list.

(Bh-index, Avaz.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo